Pytania i odpowiedzi



Wszystko, co musisz wiedzieć.

Najczęściej zadawane pytania.

Wybierz rodzinę produktu, aby uzyskać więcej informacji.



Ok

 
1 -Czy mogę stosować tłuszcz piekarski lub smalec?
2 -Czy można mieszać oleje?
3 -Jak często należy filtrować olej i jak to zrobić?
4 -Jak czyścić frytownicę?
5 -Jak długo rozgrzewa się frytownica?
6 -Jak często należy wymieniać filtr we frytownicy?
7 -Jakiego rodzaju olej / tłuszcz zalecany jest do frytownicy TEFAL?
8 -Dlaczego jedzenie nie przyrumienia się i/lub nie jest chrupiące?
9 -Kiedy należy zmieniać olej?
10 -Dlaczego moja frytownica wydziela nieprzyjemny zapach?
11 -Jak zapobiec parowaniu okienka?
12 -Dlaczego produkty panierowane przywierają do koszyka?
13 -W którym momencie można rozpocząć smażenie?
14 -Jakie środki bezpieczeństwa zastosowano we frytownicach TEFAL?
15 -Dlaczego nie jest zalecane stosowanie oleju z orzeszków ziemnych?
16 -Czy TEFAL oferuje wskazówki dotyczące bezpiecznego użytkowania frytownicy?
17 -Z frytownicy wykipiał olej, co się stało?
18 -Czy można zostawić olej we frytownicy, kiedy nie jest ona używana?
 

1 - Czy mogę stosować tłuszcz piekarski lub smalec?

Nie polecamy stosowania tłuszczu piekarskiego ani smalcu we frytownicy.




2 - Czy można mieszać oleje?

Ogólnie zalecamy oleje roślinne nienasycone. Nie należy mieszać różnych rodzajów oleju, ponieważ osiągają one temperaturę smażenia po różnym czasie.




3 - Jak często należy filtrować olej i jak to zrobić?

Olej należy czyścić i/lub filtrować (filtrami papierowymi lub filtrem stałym) po każdym smażeniu, gdy się ostudzi. Zapobiegnie to jego przedwczesnemu zużyciu. Olej wykorzystywany do smażenia ryb należy przechowywać w oddzielnym pojemniku.




4 - Jak czyścić frytownicę?

1. Odczekać, aż frytownica całkowicie się ostudzi.
2. Przelać olej do oddzielnego pojemnika. Jest to dobry moment, aby go oczyścić lub wymienić.
3. Zdjąć filtry i pokrywę frytownicy (patrz instrukcja dla danego modelu) . Pokrywę należy umyć gorącą wodą ze środkiem myjącym i starannie wysuszyć. Niektóre pokrywy można myć w zmywarkach (patrz instrukcja dla danego modelu).
4. Wymienić filtr.
5.Wyjmowaną misę (w niektórych modelach) należy umyć gorącą wodą ze środkiem myjącym i starannie wysuszyć. Nie należy używać materiałów szorstkich. Wyjmowane misy można także myć w zmywarce.
6. Misy mocowane na stałe należy wytrzeć papierowym ręcznikiem w celu usunięcia jak największej ilości pozostałości oleju. Nie należy zanurzać frytownicy, przewodu lub wtyczki w wodzie. Można postawić frytownicę w suchej komorze zlewozmywaka i do połowy wypełnić ją (frytownicę) wodą z niewielkim dodatkiem płynu do zmywania. Do mycia wnętrza można wykorzystać kuchenną gąbkę lub szczotkę. Należy upewnić się, że woda nie przeleje się przez obrzeża na zewnątrz frytownicy lub nie zachlapie elementu grzejnego.
7. Wylać wodę i opłukać wnętrze, wytrzeć do sucha.
8. Zewnętrzną część wszystkich frytownic można przetrzeć wilgotną gąbką. Jest to zalecane po każdym użyciu.




5 - Jak długo rozgrzewa się frytownica?

To zależy od modelu i wielkości frytownicy. Różnice występują także w zależności od tego, czy frytownica posiada na stałe wbudowaną czy wyjmowaną misę. Średni czas nagrzewnia powinien wynosić od 10 do 18 minut. W czasie nagrzewnia frytownicy świeci się umieszczona na niej lampka kontrolna. Gaśnie ona w chwili, gdy frytownica osiąga odpowiednią temperaturę. Po włożeniu produktów lampka może się z powrotem zapalić, ponieważ temperatura oleju obniża się. Powinna ona szybko powrócić do właściwej wysokości.




6 - Jak często należy wymieniać filtr we frytownicy?

Wskazówka
a) Okrągłe filtry węglowe należy wymieniać po 35 smażeniach.
b) Filtr żebrowy węglowy po 80 smażeniach (przy regularnym myciu)
c) Przy smażeniu ryby zalecamy stosowanie oddzielnego filtra i wymianę oleju po smażeniu.




7 - Jakiego rodzaju olej / tłuszcz zalecany jest do frytownicy TEFAL?

a) Aby osiągnąć najlepsze rezultaty polecamy dobrej jakości olej roślinny. Można stosować olej słonecznikowy, sezamowy czy sojowy, ale należy pamiętać o jego wymianie po 5 użyciach.
b) Jeżeli stosowany jest tłuszcz roślinny w postaci stałej, należy:
pociąć go na kawałki i umieścić je na dnie misy. Nie należy umieszczać kawałków tłuszczu w koszyku.
W trakcie roztapiania tłuszczu nie należy przekraczać temperatury 150ºC, a następnie należy postępować zgodnie z zaleceniami producenta.
c) W żadnych okolicznościach NIE należy stosować smalcu ani tłuszczu wytapianego, gdyż może spowodować to kipienie, spalenie, a nawet zagrożenie pożarem.
d) TEFAL nie poleca stosowania olejów sezonowanych lub smakowych, jak olej z orzechów włoskich, oliwa z oliwek, olej z orzechów arachidowych lub ziemnych czy ziarna soi ze względu na niską temperaturę spalania i/lub szybsze zużycie.




8 - Dlaczego jedzenie nie przyrumienia się i/lub nie jest chrupiące?

Może być kilka przyczyn:
a) Olej nie jest wystarczająco gorący. Jeżeli frytownica wyposażona jest w regulowany termostat, należy upewnić się, że jest on ustawiony na właściwą temperaturę, odpowiednią dla przygotowywanej żywności. Jeżeli frytownica nie jest wyposażona w regulowany termostat, należy za każdym razem upewnić się, że kontrolka na niej umieszczona zgasła - dopiero wówczas olej jest wystarczająco gorący, aby rozpocząć smażenie.
 
b) Zbyt duża ilość produktów w koszyku. Aby osiągnąć pożądane rezultaty, należy podzielić je na mniejsze porcje (dotyczy to w szczególności produktów zamrożonych).

c) Żywność nie była smażona wystarczająco długo. Wydłużyć czas smażenia o kilka minut, podnieść koszyk i sprawdzić, czy żywność nabrała odpowiedniej chrupkości.






9 - Kiedy należy zmieniać olej?

Frytownica elektryczna utrzymuje temperaturę 180/190°C, co jest maksymalną temperaturą zanim olej zacznie tracić swoje właściwości. Aby zachować nie tylko doskonały smak potraw, ale także ich złotawe zarumienienie, zalecamy filtrowanie oleju po każdym smażeniu (przy pomocy specjalnego pojemnika lub papierowego filtra) i jego wymianę po 8 smażeniach produktów panierowanych i 12 smażeniach ziemniaków.




10 - Dlaczego moja frytownica wydziela nieprzyjemny zapach?

Nieprzyjemny zapach może być efektem używania zbyt starego oleju i/lub zabrudzonego filtra. Należy wymienić olej lub filtr lub jedno i drugie. Właściwie filtrowany po każdym użyciu olej należy średnio wymieniać po 8-10 smażeniach. Większość filtrów TEFAL wyposażona jest we wskaźnik zużycia, który staje się ceglasto czerwony, kiedy konieczna jest wymiana filtra.




11 - Jak zapobiec parowaniu okienka?

Należy przemyć okienko odrobiną soku cytrynowego lub przeciętym na pół ziemniakiem przed smażeniem.




12 - Dlaczego produkty panierowane przywierają do koszyka?

Produkty panierowane nie powinny stykać się bezpośrednio z koszykiem.
Panierka może przywrzeć do kratek koszyka.
Należy najpierw opuścić koszyk. Następnie, przy użyciu szczypców, należy delikatnie zanurzyć produkty panierowane w gorącym oleju, tak aby nie opadły od razu na dno koszyka.




13 - W którym momencie można rozpocząć smażenie?

a) Kiedy olej osiągnie właściwą dla smażenia temperaturę (gaśnie lampka kontrolna).
b) Niektóre modele wyposażone są w wielopozycyjny termostat, który umożliwia wybranie odpowiedniej temperatury smażenia. Dolna pozycja to temperatura mniej więcej 338° F (170° C), górna - 374° F (190° C). W niższej temperaturze można przygotowywać delikatne produkty, które źle znoszą wyższe temperatury (grzyby, niektóre rodzaje ryb). Wyższa temperatura to doskonałe rezultaty smażenia w głębokim oleju np. frytek, mięsa, gotowych produktów mrożonych, kurczaka i większości innych produktów o dużej masie.




14 - Jakie środki bezpieczeństwa zastosowano we frytownicach TEFAL?

W zależności od modelu:
a) System podnoszenia koszyka (umożliwia włożenie produktów do gorącego oleju przy zamkniętej pokrywie, co ma na celu zapobieganie chlapaniu).
b) Obudowa izolowana termicznie
c) Zamykana obudowa z automatycznym otwieraniem, zapobiegająca chlapaniu.




15 - Dlaczego nie jest zalecane stosowanie oleju z orzeszków ziemnych?

Olej z orzeszków ziemnych ma niższą temperaturę spalania niż większość olejów roślinnych i może się przypalać w temperaturze smażenia. Może także nieco zmieniać smak produktów, co nie zawsze jest pożądane.




16 - Czy TEFAL oferuje wskazówki dotyczące bezpiecznego użytkowania frytownicy?

Instrukcja do wszystkich urządzeń zawiera wskazówki dotyczące bezpieczeństwa. Należy zapoznać się z nimi przed rozpoczęciem użytkowania urządzenia i zachować je w bezpiecznym miejscu do użytku w przyszłości.




17 - Z frytownicy wykipiał olej, co się stało?

a) Frytownica została wypełniona ponad wskaźnik maksymalnego napełnienia . Należy sprawdzić poziom oleju. W misce znajduje się oznaczenie poziomu minimalnego i maksymalnego.

b) Do frytownicy włożono mokre produkty. Przed smażeniem należy osuszyć produkty lub usunąć z nich drobne kawałki lodu. Nie dotyczy to produktów panierowanych.

c) Być może zmieszane zostały różne oleje lub użyto niewłaściwego rodzaju oleju.






18 - Czy można zostawić olej we frytownicy, kiedy nie jest ona używana?

Oczyszczony/przefiltrowany olej można przechowywać we frytownicy przez krótki okres, pod warunkiem że jest ona zamknięta, co ma na celu zapewnienie jego czystości i świeżości.