Pytania i odpowiedzi



Wszystko, co musisz wiedzieć.

Najczęściej zadawane pytania.

Wybierz rodzinę produktu, aby uzyskać więcej informacji.



Ok

 
1 -Jakiego rodzaju akcesoriów należy używać, stosując garnki i patelnie TEFAL?
2 -Co obejmuje gwarancja na naczynia?
3 -Czy można używać garnków i patelni w piekarniku?
4 -Czy patelnie i garnki mogą być wykorzystywane do gotowania wody?
5 -Jak używać i jak najlepiej dbać o patelnie i garnki TEFAL?
6 -Jak należy myć nieprzywierające patelnie TEFAL?
7 -Co mogę zrobić, jeżeli produkty zaczynają przywierać?
8 -Czy wszystkie patelnie TEFAL można myć w zmywarce?
9 -Czy nieprzywierająca powłoka z patelni ściera się?
10 -Jaki jest okres gwarancji na garnki i patelnie TEFAL?
11 -Czy plamy, pojawiające się na nieprzywierającej powłoce można usunąć po przegrzaniu patelni?
12 -Czy przypadkowe połknięcie kawałka powłoki jest niebezpieczne?
13 -Czy możliwe jest ponowne pokrycie porysowanej patelni powłoką nieprzywierającą?
14 -Jeżeli nastąpi przypadkowe przegrzanie naczyń, czy pojawiają się niebezpieczne wyziewy?
15 -Co to znaczy "sezonowanie" naczyń?
16 -Wskaźnik temperatury THERMO-SPOT - jaką temperaturę osiąga patelnia, w chwili gdy wskaźnik zmienia wygląd?
17 -Czy patelnie TEFAL można uszkodzić wysoką temperaturą?
18 -Co powoduje wypaczenie patelni?
19 -Z czego wykonana jest nieprzywierająca powłoka TEFAL i czy jest ona bezpieczna?
20 -Dlaczego zalecane jest smażenie w niskiej i średniej temperaturze?
 

1 - Jakiego rodzaju akcesoriów należy używać, stosując garnki i patelnie TEFAL?

Należy używać nylonowych, plastikowych lub drewnianych akcesoriów TEFAL. W niektórych modelach można używać większości akcesoriów metalowych, wyłączając noże i trzepaczki do piany, przy czym należy unikać akcesoriów o ostrych krawędziach ponieważ mogą one zadrapać powłokę nieprzywierającą i spowodować utratę dożywotniej gwarancji. Należy zapoznać się z instrukcją załączoną do naczynia.




2 - Co obejmuje gwarancja na naczynia?

TEFAL gwarantuje bezusterkowe działanie garnków i patelni przez 24 miesiące od daty zakupu. Gwarancja nie obejmuje uszkodzeń będących efektem niewłaściwego użycia i braku dbałości.






3 - Czy można używać garnków i patelni w piekarniku?

a) Należy sprawdzić w instrukcji otrzymanej z danym naczyniem, czy może być ono stosowane w piekarniku. W razie wątpliwości prosimy o kontakt.
b) Nie można używać produktów frezowanych i pokryw (pokrywek) TEFAL z plastikowymi uchwytami w piekarnikach.
c) Produkty z uchwytami aluminiowymi lub fenolowymi mogą być używane w piekarnikach w temperaturze do 350°F (180°C).
d) Produkty z uchwytami ze stali nierdzewnej mogą być używane w piekarnikach w temperaturze do 500°F (260°C).
Naczyń TEFAL nie należy stosować w kuchenkach mikrofalowych i piecykach konwekcyjnych.




4 - Czy patelnie i garnki mogą być wykorzystywane do gotowania wody?

Gotowanie wody wymaga zastosowania naczynia, które dobrze przewodzi ciepło, wyposażonego w szczelną pokrywę. Naczynia TEFAL, wykonane z ciężkiego aluminium i wyposażone w dopasowane pokrywy spełniają te wymagania. Szczególnie praktyczna jest pokrywka z zamykanym ujściem pary. Kiedy jest ono zamknięte, straty wody są mniejsze. Przy częściowym otwarciu para znajduje ujście, a pokrywka nie podskakuje, co zapobiega utracie smaku podczas gotowania. Przy pełnym otwarciu gotowana woda nie kipi.




5 - Jak używać i jak najlepiej dbać o patelnie i garnki TEFAL?

1. Przed pierwszym użyciem należy usunąć wszystkie opakowania i metki. Niektóre patelnie opakowane są w ochronny plastik, mocowany u podstawy uchwytu, należy go zdjąć przed użyciem patelni.
2. Umyć patelnię z kurzu i zabrudzeń ciepłą woda ze środkiem myjącym. Wysuszyć i wysezonować, wcierając w wewnętrzną powłokę nieprzywierającą niewielką ilość oleju spożywczego. Wytrzeć nadmiar oleju. Używanie dodatkowych tłuszczów czy olejów do smażenia nie będzie już konieczne.
3. Myć i wycierać naczynia po każdym użyciu; przed myciem pozwolić patelni ostygnąć.
4. Myć naczynia w ciepłej wodzie ze środkiem myjącym. Nie używać silnych środków chemicznych, proszków do szorowania czy ostrych akcesoriów do mycia.
5. Wytrzeć miękką szmatką lub ręcznikiem papierowym.
6. Okresowo sezonować powłokę nieprzywierającą niewielką ilością oleju spożywczego.
7. Naczynia z czujnikiem temperatury Thermo-Spot można myć w zmywarce. Jeżeli suszarka stosuje cykl suszenia, zalecamy ponowne sezonowanie patelni w celu zapewnienia optymalnych rezultatów smażenia bez przywierania.




6 - Jak należy myć nieprzywierające patelnie TEFAL?

Wystarczające jest mycie ręczne wodą ze środkiem myjącym. Należy myć patelnię po każdym użyciu w celu usunięcia warstwy tłuszczu, który może pozostawać na jej powierzchni. Jeżeli patelnia zostanie tylko przetarta papierowym ręcznikiem lub opłukana w wodzie, warstwa tłuszczu nie zostanie usunięta i może spowodować pojawienie się plam podczas następnego smażenia. Nie można myć patelni nieprzywierających proszkami do szorowania czy twardymi przyrządami. Idealna do mycia zarówno wnętrza jak części zewnętrznej jest nylonowa gąbka.




7 - Co mogę zrobić, jeżeli produkty zaczynają przywierać?

Jeżeli powłoka garnków i patelni została odpowiednio wysezonowana i jest dobrze zadbana, produkty nie powinny przywierać. Zaleca się właściwe przygotowanie sezonowanie powłoki przed użyciem.




8 - Czy wszystkie patelnie TEFAL można myć w zmywarce?

Tak. Jednakże mycie ręczne jest bardziej zalecane, ponieważ detergenty stosowane w zmywarkach mogą przyczynić się do szybszego matowienia zewnętrznej powłoki naczyń .Jeśli korzystasz ze zmywarki, nie zapomnij o sezonowaniu naczyń.




9 - Czy nieprzywierająca powłoka z patelni ściera się?

Starcie nieprzywierającej powłoki w normalnych warunkach użytkowania zdarza się bardzo rzadko. Właściwy sposób używania i dbałość zapewniają lepsze rezultaty działania nawet po dłuższym czasie eksploatacji. Większość przypadków starcia powłoki nieprzywierającej spowodowana jest przegrzaniem, zadrapaniem i/lub myciem szorstkim narzędziem. Za duże przegrzanie może spowodować zbyt intensywne nagrzanie i popękanie powierzchni patelni. Takiego rodzaju uszkodzenia nie są objęte gwarancją. Jeżeli patelnia jest okazjonalnie wykorzystywana na ostrym ogniu lub przegrzana, zalecamy częstsze sezonowanie.




10 - Jaki jest okres gwarancji na garnki i patelnie TEFAL?

Gwarancja na garnki i patelnie Tefal jest ważna przez 24 miesiące od daty zakupu Aby zachować pełne prawo do korzystania z gwarancji, nie należy przegrzewać naczyń TEFAL oraz należy przestrzegać instrukcji dotyczących mycia i stosowania akcesoriów. Do złożenia reklamacji niezbędny jest dowód zakupu.






11 - Czy plamy, pojawiające się na nieprzywierającej powłoce można usunąć po przegrzaniu patelni?

Usunięcie plam przy użyciu mokrej gąbki i silnego detergentu nie powinno stanowić problemu. Do roztworu można także dodać nieco sody. W przypadku plam trudnych do usunięcia rozpuścić łyżkę wybielacza w filiżance wody na 15 do 20 minut. Umyć, wypłukać i wysuszyć patelnię. Następnie ponownie ją wysezonować. Należy pamiętać, że zbyt częste i nadmierne przegrzewanie patelni może spowodować uszkodzenie patelni i utratę gwarancji.




12 - Czy przypadkowe połknięcie kawałka powłoki jest niebezpieczne?

Nieprzywierająca powłoka TEFAL wykonana jest z politetrafluoroetylenu (PTFE). Związek ten jest odporny na wszystkie znane związki chemiczne. Nie pęka ani nie łuszczy się w normalnym użyciu. Przypadkowe połknięcie cząstek powłoki w sytuacji niewłaściwego używania naczyń nie powoduje zagrożenia. Nie mają one toksycznego charakteru, są niemal całkowicie obojętne i nie są wchłaniane przez organizm, podobnie jak substancje włókniste.




13 - Czy możliwe jest ponowne pokrycie porysowanej patelni powłoką nieprzywierającą?

Przy właściwym używaniu i dbałości powłoka nie powinna ulegać zadrapaniom. Jeżeli z jakichś powodów patelnia zostanie zadrapana, nie ma możliwości ponownego pokrycia jej powłoką nieprzywierającą. Powłoka ta jest nakładana we wczesnych etapach produkcji.




14 - Jeżeli nastąpi przypadkowe przegrzanie naczyń, czy pojawiają się niebezpieczne wyziewy?

Każdy materiał, podgrzany do odpowiedniej temperatury, wydziela wyziewy. Wyziewy wydzielane przez przegrzaną powłokę nieprzywierającą nie mają niekorzystnego wpływu na ludzi czy zwierzęta domowe poza ptakami. Ponieważ ptaki charakteryzują się szczególnie czułymi drogami oddechowymi, są one ogólnie podatne na wyziewy. Należy przestrzegać dobrej praktyki gotowania i nie dopuszczać do przegrzewania naczyń.




15 - Co to znaczy "sezonowanie" naczyń?

Sezonowanie oznacza pokrycie naczyń niewielką ilością oleju. Przed pierwszym użyciem należy dokładnie umyć i wysuszyć naczynia. Następnie należy podgrzać patelnię przez 30 sekund, usunąć ją ze źródła ciepła i nalać na nią łyżkę oleju roślinnego. Rozetrzeć olej ręcznikiem papierowym po całej powierzchni. Proces ten należy powtarzać po myciu patelni w zmywarce.




16 - Wskaźnik temperatury THERMO-SPOT - jaką temperaturę osiąga patelnia, w chwili gdy wskaźnik zmienia wygląd?

190°C. Jest to optymalna temperatura dla smażenia i duszenia potraw w sosie własnym, co zapewnia zdrowe gotowanie.




17 - Czy patelnie TEFAL można uszkodzić wysoką temperaturą?

Tak. Wysoka temperatura może spowodować spalenie żywności, co doprowadzi do powstania plam i zdeformowania patelni. Ponadto, przegrzewanie może spowodować utratę właściwości nieprzywierających. Ze względu na równomierne rozprowadzanie ciepła przez aluminium, do smażenia wystarczy temperatura średnia. Naczyń TEFAL można używać bez ryzyka uszkodzenia do temperatury 260°C. To znacznie wyższa temperatura niż temperatura niezbędna do smażenia czy gotowania i w przypadku zwykłej eksploatacji nie powinny wystąpić żadne problemy. Uszkodzenia można spowodować jedynie podgrzewając pustą patelnię do zbyt wysokiej temperatury.




18 - Co powoduje wypaczenie patelni?

Patelnia wypacza się pod wpływem szoku termicznego (przegrzanie pustej patelni, gorąca patelnia wchodzi w kontakt z zimną wodą lub jest postawiona na zimnej powierzchni itp.). Przed czyszczeniem patelni należy pozwolić jej ostygnąć do temperatury otoczenia. Wypaczona patelnia nie zapewnia oczekiwanych efektów smażenia.




19 - Z czego wykonana jest nieprzywierająca powłoka TEFAL i czy jest ona bezpieczna?

Wszystkie powłoki nieprzywierające zawierają PTFE. Skrót ten oznacza dokonały sztuczny polimer, określany nawą politetrafluoroetylen. To jest właśnie ten śliski składnik, który widać na powierzchni powłoki. Na PTFE składają się "tetra fluoro etylen" - cząsteczki zawierające jedynie węgiel i fluor. Powierzchnia nie ulega oddziaływaniu kwasów i zasad i zachowuje się bardzo stabilnie po podgrzaniu. Aby spowodować zagrożenie dla użytkownika należało by podgrzać jednocześnie 36 patelni pokrytych powłoką nieprzywierającą do temperatury 400o C. Ponieważ w zwykłej kuchni maksymalna temperatura, jaką można osiągnąć, wynosi 300 o C, nie występuje żadne zagrożenie, nawet przy przypadkowym przegrzaniu patelni. Władze Francji, Europy, Stanów Zjednoczonych  i innych krajów zatwierdziły powłoki nieprzywierające PTFE do użytku w naczyniach kuchennych. PTFE jest substancją obojętną, nie wchodzącą w reakcje chemiczne w kontakcie z żywnością, wodą lub środkami myjącymi. W razie przypadkowego połknięcia jest ona całkowicie nieszkodliwa dla organizmu. Jest ona tak bezpieczna, że często wykorzystywana jest w medycynie, np. do powlekania symulatorów serca, niewielkich przewodów zastępujących arterie i była nawet stosowana u pacjentów cierpiących na silne dolegliwości nerkowe.




20 - Dlaczego zalecane jest smażenie w niskiej i średniej temperaturze?

a) naczynia TEFAL są tak zaprojektowane, aby oddawać ciepło równomiernie na całej swojej powierzchni i nie jest konieczne stosowanie wysokich temperatur, które mogą spowodować ich uszkodzenie. Gotowanie lub smażenie w zalecanej temperaturze (niskiej lub średniej) umożliwia właściwe przygotowanie produktów bez ryzyka ich przypalenia czy przegrzania. Na przykład: aby zagotować zimną wodę, ujście pary na pokrywce winno być zamknięte, a woda winna być gotowana w średniej temperaturze.
b) Uszkodzenia wynikające z przegrzania nie podlegają gwarancji.