Tefal Just

Just Jakość Tefal w przystępnej cenie

  • Niezbędne akcesorium kuchenne w jakości Tefal — praktyczne i przystępne cenowo!
  • Technologia Thermo-Spot®.

Linia Just to więcej niż tylko gotowanie!

Odkryj jakość produktów Tefal w przystępnej cenie dzięki linii Just.

Just — wyłącznie to, co niezbędne!

  • Wszystkie produkty posiadają krawędzie ułatwiające nalewanie zup, polew i sosów.
  • Nowa powłoka nieprzywierająca Resistium zapewnia łatwe mycie.
  • Technologia Durabase gwarantuje dobre rozprowadzanie ciepła, umożliwiając idealne ugotowanie potraw.
  • Technologia Thermo-Spot® podpowiada, kiedy można rozpocząć gotowanie.







Podstawowe informacje
  • Wskaźnik temperatury

  • Niezwykle łatwe mycie

  • Dobre rozprowadzanie ciepła

Właściwości
Materiał ALUMINIUM  
Źródło ciepła ODPOWIEDNIE DO PŁYT GAZOWYCH  
Można używać w piekarniku TAK, DO 175°C  
Możliwość mycia w zmywarce TAK  
Wykończenie/powłoka wewnętrzna POWŁOKA ZAPOBIEGAJĄCA PRZYWIERANIU  
Kolor powłoki wewnętrznej 1 CZARNY  
Thermo-Spot (wskaźnik temperatury) TYLKO PATELNIE, PATELNIE GŁĘBOKIE I WOKI  
Wykończenie/powłoka zewnętrzna POWŁOKA ZAPOBIEGAJĄCA PRZYWIERANIU  
Typ dna DURABASE  
Poziom napełnienia TAK  
Rodzaj uchwytu Przymocowane  
Materiał z którego wykonay jest uchwyt BAKELIT  
Szklane pokrywki    

Często zadawane pytania
Produkty z powłoką nieprzywierającą zostały zaprojektowane w taki sposób, aby składniki do nich nie przywierały. Niemniej ważne jest utrzymanie patelni lub garnka w odpowiednim stanie. W tym celu należy stosować się do poniższych wskazówek: przed pierwszym użyciem natłuścić patelnię lub garnek, a następnie umyć i osuszyć. Procedurę tę należy okresowo powtarzać, jeżeli patelnia lub garnek są często myte w zmywarce do naczyń. Należy również unikać przegrzewania oraz rysowania powierzchni, zwłaszcza przy korzystaniu z metalowych akcesoriów (łopatek, chochli) lub podczas mycia szorstką gąbką.
Wyłącznie patelnie, rondle i woki z linii Ingenio mogą być umieszczane w piekarnikach, dzięki odpinanym uchwytom, w które zostały wyposażone (upewnij się, że odpięto uchwyt). Naczynia nie mogą być podgrzewane w kuchenkach mikrofalowych i piecach konwekcyjnych.
1. Aby usunąć z patelni wszelkie zanieczyszczenia, należy umyć ją w gorącej wodzie z dodatkiem płynu do naczyń. Przed pierwszym użyciem powłokę nieprzywierającą patelni należy osuszyć i pokryć niewielką ilością oleju spożywczego. Usunąć nadmiar oleju. 2. Po każdym użyciu naczynie należy umyć i wysuszyć.
Naczynia kuchenne umożliwiają przyrządzanie potraw zarówno z tłuszczem, jak i bez niego, w zależności od indywidualnych preferencji użytkownika.
W przypadku patelni: między 140°C a 190°C.
W przypadku patelni do smażenia naleśników: 165°C i 240°C.
Jest to temperatura optymalna do smażenia i obsmażania potraw. Wskaźnik ułatwia przygotowywanie zdrowych i smacznych potraw w najlepszej temperaturze.
Smarowanie olejem oznacza naniesienie na powierzchnię naczynia cienkiej warstwy oleju. Przed pierwszym użyciem naczynie należy umyć i wysuszyć. Podgrzewać na bardzo małym ogniu przez 30 sekund, zdjąć ze źródła ciepła i nalać do naczynia łyżkę oleju roślinnego. Rozprowadzić olej po całej powierzchni za pomocą papierowego ręcznika. Czynność tę należy wykonywać regularnie, jeżeli naczynie jest myte w zmywarce do naczyń.
W tej kwestii należy zapoznać się z zaleceniami zamieszczonymi na opakowaniu produktu lub w dołączonej do niego instrukcji użytkowania. W przypadku wybranych serii możliwe jest używanie niektórych metalowych przyborów z wyjątkiem noża i trzepaczki. Niemniej w celu wydłużenia okresu użytkowania patelni i garnków zdecydowanie odradzamy używanie metalowych przedmiotów. Należy wybrać plastikowe lub drewniane akcesoria.
Powłoki ceramiczne odznaczają się niewielkimi właściwościami nieprzywierającymi w porównaniu z powłokami PTFE, zarówno pod względem walorów użytkowych, jak i trwałości. Zalecamy przyrządzenie potraw na większej ilości tłuszczu oraz korzystanie z przyborów wykonanych ze stali nierdzewnej. Naczynia te należy myć dokładniej, z użyciem nieznacznie większej ilości płynu do naczyń. W razie przypalenia potrawy zalecamy pozostawienie naczynia napełnionego wodą z mydłem, ewentualnie z dodatkiem niewielkiej ilości octu spirytusowego. Z upływem czasu ceramiczne dno naczynia będzie pokrywać się zabrudzeniami, których usunięcie nie będzie możliwe. Nie wpływa to na walory użytkowe naczynia ani nie stanowi zagrożenia dla zdrowia.
Stosować plastikowe lub drewniane akcesoria, przypadku niektórych linii produktów można korzystać z metalowych akcesoriów, oprócz noży i trzepaczek (zob. instrukcje dot. użytkowania zamieszczone na opakowaniu lub instrukcje dołaczone do produktu).
2. Nie należy kroić składników bezpośrednio na patelni.
3. Należy uważać, aby nie porysować powłoki nieprzywierającej. Niewielkie rysy i przetarcia nie wpływają na funkcjonalność naczynia.
4. Po przyrządzeniu potrawy należy uważać, aby nie doszło do wygotowania wody. Pustej patelni nie należy także pozostawiać na elemencie grzejnym.
5. Należy dobrać rozmiar elementu grzejnego lub wielkość palnika tak, aby płomień obejmował tylko dno patelni i nie przedostawał się na jej ścianki.
6. Podczas smażenia patelnia musi znajdować się pod stałym nadzorem.
7. Przed rozpoczęciem czyszczenia patelnia powinna ostygnąć.
Wygięcie patelni powstaje na skutek wstrząsu termicznego (nadmierne nagrzanie, kontakt rozgrzanej patelni z zimną wodą, umieszczenie rozgrzanej patelni na zimnej powierzchni itp.). Przed rozpoczęciem czyszczenia patelni należy pozostawić ją do ostygnięcia. Wygięcie patelni odbija się na jakości potraw.
Garnki nie mogą w żadnym wypadku być podgrzewane w kuchenkach mikrofalowych.
W zależności od dostępnego asortymentu (sprawdzić na opakowaniu) możliwe jest użycie większości metalowych akcesoriów z wyjątkiem noży, widelców i trzepaczek. Korzystając z metalowych akcesoriów, należy jednak zachować ostrożność. Należy unikać korzystania z ostrych akcesoriów oraz krojenia bezpośrednio wewnątrz patelni. Należy uważać, aby nie porysować powłoki nieprzywierającej.
Tak. Wysoka temperatura może spowodować przypalenie składników, a w rezultacie powstanie trwałych zabrudzeń lub wygięcie patelni. Nadmierne nagrzanie patelni może również pogorszyć właściwości użytkowe powłoki nieprzywierającej. Potrawy mogą z powodzeniem być przygotowywane w umiarkowanej temperaturze, ponieważ aluminium równomiernie się nagrzewa. Nagrzanie pustej patelni do wysokiej temperatury może spowodować jej uszkodzenie.
Nie. Przyrządzanie potraw w wysokiej temperaturze nie przynosi znaczącego skrócenia czasu przyrządzania, a tym bardziej nie przekłada się na jakość potrawy. Zalecane jest przyrządzanie potraw w średnim zakresie temperatur. Innym ważnym uzasadnieniem dla powyższego zalecenia jest fakt, że wysoka temperatura może uszkodzić powłokę nieprzywierającą.
W celu przedłużenia żywotności powłoki, należy używać niewielkiej ilości oleju w trakcie smażenia lub grillowania. Nie potrzeba oleju podczas gotowania lub duszenia.
Patelnia z nieprzywierającą powłoką:
Wystarczy wymyć ją wodą z mydłem.
Patelnię należy myć po każdym użyciu, tak aby usunąć warstwę tłuszczu, który może przywrzeć do jej powierzchni. Przetarcie patelni papierowym ręcznikiem lub opłukanie jej wodą nie zapewnia usunięcia całości tłuszczu, który może ulec przypaleniu podczas następnego użycia, powodując powstawanie plam.
Patelni z nieprzywierającą powłoką nie należy czyścić przy użyciu proszku ani ostrych ściereczek. Do mycia patelni zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz, najlepiej nadaje się nylonowa gąbka.

Patelnia ceramiczna:
Zalecamy ręczne mycie patelni ceramicznej z użyciem wody i łagodnego detergentu. Jest to najbardziej skuteczny sposób czyszczenia patelni. Jeżeli czystość patelni nie jest wystarczająca do przygotowywania normalnych potraw, do patelni można wlać niewielką ilość octu i wody, a następnie podgrzać ją. Mieszanka wody/octu wyczyści patelnię. Po tej czynności opłukaj dokładnie patelnię, osusz ją i rozetrzyj na jej powierzchni niewielką ilość oleju, np. oleju słonecznikowego. Twoja patelnia będzie jak nowa. W przypadku uporczywych plam możesz wpierw zalać patelnię gorącą wodą, a następnie użyć dobrej jakości detergentu do odtłuszczania. Następnie, w razie konieczności, możesz wyczyścić patelnię za pomocą ostrej ściereczki z tworzywa sztucznego oraz niewielkiej ilości detergentu z dodatkiem ściernym.
Naczyń z odsłoniętą powierzchnią miedzianą nie należy pozostawiać do wyschnięcia. Powoduje to powstawanie trudnych do usunięcia plam. Z czasem miedź pokrywa się nalotem. Do czyszczenia używać dostępnych w sprzedaży środków. Zaraz po umyciu zalecane jest wytarcie naczynia do sucha. Miedź łatwo się rysuje i obija, dlatego należy zachować nieco większą ostrożność podczas użytkowania i przechowywania takich garnków i patelni.
Niektóre elementy można myć w zmywarce, ale nie wszystkie. (Zobacz poniżej). Jeśli element można myć w zmywarce, stosuj naturalny detergent. W niektórych zmywarkach nie można myć garnków i patelni, dlatego przed myciem sprawdź w instrukcji użytkowania zmywarki.
Kompatybilność ze zmywarką:
Element naczynia: TAK
Specjalny uchwyt: TAK
Pokrywa: (z wyjątkiem gałek magnetycznych): TAK
Zdejmowalne magnetyczne gałki pokrywy: NIE (mogą zardzewieć)
Pokrywa uszczelniająca: NIE (może się odkształcić)
W celu przedłużenia żywotności patelni, zalecamy mycie ręczne miękką gąbką. Użycie zmywarki: zaleca się używania łagodnych detergentów w płynie lub żelu.
Rączki i uchwyty mogą z biegiem czasu poluzować się z powodu częstego nagrzewania i stygnięcia materiału w miejscu mocowania. W razie potrzeby należy dokładnie dokręcić wkręt za pomocą odpowiedniego śrubokrętu, uważając przy tym, aby nie dokręcić zbyt mocno.
1) Na powierzchni patelni mogła powstać warstwa przypalonego osadu, co najczęściej jest skutkiem przegrzania zawartości. Tego typu zanieczyszczenia można zazwyczaj usunąć poprzez napełnienie patelni wodą z dodatkiem płynu do naczyń i pozostawienie patelni na noc. Następnie przetrzeć naczynie delikatnie miękką gąbką nasączoną roztworem sody oczyszczonej i wody. Powłokę nieprzywierającą należy następnie zabezpieczyć poprzez przetarcie powierzchni ręcznikiem papierowym nawilżonym niewielką ilością oleju spożywczego. 2) Patelnia mogła ulec przegrzaniu, co spowodowało uszkodzenie i odbarwienie powłoki nieprzywierającej. Częste przegrzewanie patelni prowadzi do pogorszenia właściwości powłoki nieprzywierającej. Czerwony wskaźnik Thermo-Spot w patelniach informuje o osiągnięciu optymalnej temperatury smażenia. Gdy wskaźnik zmienia kolor na czerwony, należy zmniejszyć ilość dostarczanego ciepła, aby utrzymać temperaturę na stałym poziomie. Patelni nie należy podgrzewać dalej, ponieważ doprowadzi to do przegrzania powłoki nieprzywierającej. 3) W przypadku patelni mytych w zmywarce do naczyń należy nanieść na powłokę nieprzywierającą warstwę oleju spożywczego, co ma na celu zapobieganie jej wysychaniu oraz utracie właściwości.
Patelnia była podgrzewana w zbyt wysokiej temperaturze lub na elemencie grzejnym o zbyt dużej średnicy, co spowodowało przedostanie się ciepła poza krawędź dna, w tym na rączkę.
1) Patelnia była podgrzewana w zbyt wysokiej temperaturze lub na niewłaściwym źródle ciepła, co spowodowało odkształcenie jej dna. 2) Oprócz tego należy unikać polewania rozgrzanej patelni zimną wodą oraz zanurzania jej w zimnej wodzie. Gwałtowna zmiana temperatury może być przyczyną odkształcenia dna.
Ustawiając patelnię na palniku gazowym, należy zwrócić uwagę na liczbę podpórek. Małe patelnie często wymagają trzech punktów podparcia. Takie ruszty są dostarczane wraz z kuchenkami gazowymi lub mogą być nabywane oddzielnie.
Upuszczenie lub uderzanie naczynia może doprowadzić do deformacji krawędzi aluminiowych naczyń. (Naczynie nie odkształci się wskutek gotowania.)
Nasze powłoki słyną z wysokiej wytrzymałości w normalnych warunkach użytkowania, zapobiegającej ich oddzielaniu się. Jeżeli z powodu nieprawidłowego użytkowania dojdzie do oddzielenia się fragmentu powłoki patelni lub garnka TEFAL/T-fal, przypadkowe spożycie takiego niewielkiego fragmentu nie stanowi żadnego zagrożenia dla zdrowia. Fragmenty takie nie są toksyczne (powłoka nieprzywierająca nie stanowi zagrożenia dla zdrowia). Połknięty fragment zostanie wydalony przez organizm podobnie jak każde inne włókno. Uwaga: o tym, że powłoka nieprzywierająca jest bezpieczna dla zdrowia, świadczy fakt, że materiał ten jest często wykorzystywany do powlekania rozruszników serca oraz drobnych rurek zastępujących naczynia krwionośne.
Wszystkie powłoki nieprzywierające zawierają polimer o nazwie politetrafluoroetylen (w skrócie PTFE). Jest to związek zbudowany z cząsteczek tetrafluoroetylenu zawierających jedynie atomy węgla i fluoru. Powłoka nieprzywierająca nie wchodzi w reakcje z kwasami ani zasadami i zachowuje stabilność w czasie gotowania. Europejskie i amerykańskie organy ds. zdrowia zatwierdziły PTFE jako związek bezpieczny do stosowania w naczyniach kuchennych. Jest to substancja, która nie wchodzi w reakcje chemiczne z żywnością, wodą ani środkami czyszczącymi. W razie połknięcia jest całkowicie niegroźna dla zdrowia. Jest wydalana przez organizm podobnie jak każde inne włókno. O tym, że powłoka nieprzywierająca jest bezpieczna dla zdrowia, świadczy fakt, że materiał ten jest często wykorzystywany do powlekania rozruszników serca oraz drobnych rurek zastępujących naczynia krwionośne.
NIE. Naczynia kuchenne TEFAL/T-fal z powłoką nieprzywierającą nie zawierają PFOA. Potwierdzają to regularnie niezależne laboratoria, które sprawdzają gotowe produkty pod kątem braku PFOA. Badania prowadzone są od 2003 r. przez niezależne laboratoria w wielu krajach (INERIS we Francji, ASAHI GLASS FLUOROPOLYMERS w Wielkiej Brytanii, FABES Labs w Niemczech, MB Labs w Kanadzie oraz SGS w Chinach). Badania systematycznie wykazują, że powłoki nieprzywierające w produktach Tefal/T-fal nie zawierają PFOA.
Nie. Powłoka nieprzywierająca jest nanoszona na wczesnym etapie procesu produkcji.
W warunkach normalnego użytkowania domowego zużycie powłoki nieprzywierającej występuje bardzo rzadko. Prawidłowe użytkowanie i utrzymanie pozwolą na zachowanie właściwości użytkowych przez dłuższy czas. W większości przypadków zużycie powłoki nieprzywierającej jest skutkiem nadmiernego nagrzania, zarysowania lub szorowania podczas czyszczenia. Nadmierne nagrzanie patelni może spowodować wysuszenie i łuszczenie się powłoki. Tego rodzaju uszkodzenia nie są objęte gwarancją. Jeżeli potrawy są okazjonalnie przyrządzane w wyższej temperaturze lub doszło do przegrzania patelni, zalecamy częstsze smarowanie jej olejem.
Panuje obecnie spore zamieszanie w kwestii powłok nieprzywierających, które kojarzone są z PFOA. Powłoki nieprzywierające Tefal/T-fal są wykonane z PTFE, czyli politetrafluoroetylenu, który jest bezpieczny dla zdrowia, co potwierdzają organy ds. zdrowia publicznego w Europie i USA. PFOA i PTFE to dwa zupełnie różne związki. Mówiąc krótko: naczynia kuchenne Tefal/T-fal z powłoką nieprzywierającą są wykonane z PTFE i nie zawierają PFOA. Oprócz tego od ponad 20 lat Groupe SEB realizuje swoje zobowiązanie do niestosowania w swoich produktach kuchennych Tefal/T-fal ołowiu oraz kadmu, co stanowi gwarancję ich pełnego bezpieczeństwa. Wzmianka na temat tego zobowiązania jest dostępna w ramach publikowanych przez Groupe SEB informacji dotyczących wpływu na środowisku.
PFOA to skrót od angielskiej nazwy kwasu perfluorooktanowego. Związek ten jest wykorzystywany w produkcji m.in. powłok nieprzywierających, opakowań do kuchenek mikrofalowych, tkanin, dywanów plamoodpornych, pudełek na pizzę, które nie wchłaniają tłuszczu… Tefal/T-fal zobowiązuje się do niestosowania w swoich gotowych produktach PFOA, ołowiu, kadmu oraz do zagwarantowania, że produkty z powłoką nieprzywierającą Tefal/T-fal są bezpieczne zarówno dla środowiska, jak i użytkownika.
W powłokach nieprzywierających oraz ceramicznych naczyń kuchennych Tefal/T-fal nie znajduje się ani kadm, ani ołów. Zauważyliśmy, że te szkodliwe substancje mogą uwalniać się z produktu w trakcie mycia w zmywarce do naczyń, a następnie osadzać na innych znajdujących się tam naczyniach. Korzystanie z takich naczyń do jedzenia lub gotowania powoduje wprowadzenie tych niebezpiecznych pierwiastków do organizmu człowieka. Z tego powodu od ponad 20 lat nie stosujemy ich do projektowania i w produkcji naszych naczyń kuchennych. Informacje na temat wpływu na środowisko znajdują się na opakowaniu każdego produktu Tefal/T-fal z powłoką nieprzywierającą.
Powłoka nieprzywierająca Tefal/T-fal jest wykonana z polimeru o nazwie politetrafluoroetylen (PTFE). To dzięki temu związkowi produkty nie przywierają do naczyń. PTFE to obojętna chemicznie substancja, która nie wchodzi w reakcje z żywnością, wodą ani domowymi środkami czyszczącymi, co potwierdzają organy ds. zdrowia publicznego w Europie i USA. Jest także całkowicie bezpieczna dla zdrowia w razie wprowadzenia do organizmu. Bezpieczeństwo powłok nieprzywierających z PTFE w naczyniach kuchennych zostało potwierdzone przez wspomniane organy ds. zdrowia publicznego. O bezpieczeństwie PTFE świadczy fakt, że związek ten jest szeroko stosowany w medycynie jako materiał wykorzystywany w rozrusznikach serca oraz drobnych rurkach, które zastępują naczynia krwionośne. Znajduje także zastosowanie w procedurach chirurgicznych ratujących zdrowie pacjentów z poważnymi zaburzeniami pracy nerek. PTFE są także częściowo powlekane niektóre protezy stawów.
Najszybszym sposobem na sprawdzenie, czy patelnia nadaje się do podgrzewania na kuchence indukcyjnej, jest wykonanie prostego testu magnesu. Jeżeli magnes przywrze do dna patelni, oznacza to, że nadaje się ona do podgrzewania na kuchence indukcyjnej.
Trudno podać dokładną liczbę lat, ponieważ żywotność zależy od warunków i częstotliwości użytkowania. Aby przedłużyć żywotność, należy chronić urządzenie przed nadmiernymi temperaturami oraz nie dopuszczać do podgrzewania bez wody. Wystarczająca jest średnia lub niska temperatura. W razie podgrzewania do temperatur takich jak w przypadku żelaznego woka szybko dojdzie do uszkodzeń. Ponadto nie należy przechowywać gotowanego pożywienia przez dłuższy czas (jedna doba lub dłużej).
W ramach swojego zobowiązania do zapewnienia najwyższej jakości Groupe SEB zamieszcza na produktach Tefal/T-fal z powłoką nieprzywierającą specjalną informację dotyczącą zdrowia i środowiska. Zobowiązanie to stanowi gwarancję, że produkty Tefal/T-fal z powłoką nieprzywierającą są wolne od PFOA, ołowiu i kadmu, a zatem bezpieczne dla środowiska i zdrowia użytkownika. Informacje na temat wpływu na środowisko powstały w oparciu o regularne badania przeprowadzane przez niezależne laboratoria w wielu krajach (INERIS we Francji, ASAHI GLASS FLUOROPOLYMERS w Wielkiej Brytanii, FABES Labs w Niemczech, MB Labs w Kanadzie, SGS w Chinach) (odsyłacz do stron laboratoriów). Powyższe zobowiązanie można znaleźć na stronach marki Tefal/T-fal, a także na opakowaniu naczyń kuchennych Tefal/T-fal z powłoką nieprzywierającą.
Urządzenie to zbudowane jest z licznych materiałów nadających się do powtórnego wykorzystania lub recyklingu. Urządzenie należy zostawić w lokalnym punkcie zbiórki odpadów.