Classy Chef

Idealne do intensywnego gotowania

  • Wysokiej jakości stal nierdzewna z myślą o wielu latach intensywnego gotowania z wytrzymałymi nitowanymi uchwytami ze stali nierdzewnej i technologią Thermo-Spot®.

Classy Chef – wyższe standardy gotowania!

Classy Chef to zestaw trwałych produktów, idealnych do intensywnego codziennego gotowania. Dzięki praktycznym wewnętrznym oznaczeniom naczynia pozwalają na łatwe odmierzanie ilości.
 
Poczuj się jak prawdziwy szef kuchni!
  • Solidne nitowane uchwyty ze stali nierdzewnej, by gotować z klasą.
  • Wysokiej jakości stal nierdzewna gwarantuje bardzo długi czas użytkowania.
  • Wewnętrzne oznaczenia umożliwiają odmierzanie składników.
  • Możliwość stosowania ze wszystkimi rodzajami piekarników i płyt grzewczych, w tym także z płytami indukcyjnymi.





Podstawowe informacje

Możliwość stosowania ze wszystkimi rodzajami płyt grzewczych, w tym także z płytami indukcyjnymi

Wytrzymała stal nierdzewna

Wewnętrzne oznaczenia do odmierzania

Właściwości
Źródła ciepła Wszystkie rodzaje płyt grzewczych, w tym indukcyjne
Podstawa Podstawa indukcyjna
Powłoka wewnętrzna Bez powłoki
Rodzaj powłoki wewnętrznej Bez powłoki
Materiał, z którego wykonano produkty do gotowania Stal nierdzewna
Powłoka zewnętrzna Stal nierdzewna
Thermo-Spot®  
Nadają się do mycia w zmywarce  
Średnica Wszystkie
Pokrywa  
Wskazówki i instrukcja obsługi
Często zadawane pytania
Produkty TEFAL z powłoką nieprzywierającą zostały zaprojektowane w taki sposób, aby składniki do nich nie przywierały. Niemniej ważne jest utrzymanie patelni lub garnka w odpowiednim stanie. W tym celu należy stosować się do poniższych wskazówek: przed pierwszym użyciem natłuścić patelnię lub garnek, a następnie umyć i osuszyć. Procedurę tę należy okresowo powtarzać, jeżeli patelnia lub garnek są często myte w zmywarce do naczyń. Należy również unikać przegrzewania oraz rysowania powierzchni, zwłaszcza przy korzystaniu z metalowych akcesoriów (łopatek, chochli) lub podczas mycia szorstką gąbką.
Tak, ale tylko do temperatury 180°C przez maksymalnie 1 godzinę. Patelnie i garnki mogą być podgrzewane do wysokich temperatur wyłącznie na płytach grzejnych. Maksymalna temperatura przy zastosowaniu w piekarniku to 180°C, również w przypadku patelni ze wskaźnikiem Thermo-Spot, której bakelitowa rączka nie jest odporna na wysokie temperatury. Naczynia TEFAL z uchwytami wykonanymi z tworzywa nie nadają się do piekarników. Prosimy o zapoznanie się z instrukcją użytkowania dołączoną do produktu w celu ustalenia, czy nadaje się on do stosowania w piekarniku. W razie dalszych pytań prosimy o kontakt. Naczynia TEFAL nie mogą być podgrzewane w kuchenkach mikrofalowych i piecach konwekcyjnych.
Uszkodzenia powstałe na skutek przegrzania nie są objęte gwarancją. Tym niemniej naczynia TEFAL mogą być bezpiecznie nagrzewane do temperatury 260°C, a więc zdecydowanie wyższej niż temperatura wymagana do gotowania czy smażenia.
1. Aby usunąć z patelni wszelkie zanieczyszczenia, należy umyć ją w gorącej wodzie z dodatkiem płynu do naczyń. Przed pierwszym użyciem powłokę nieprzywierającą patelni należy osuszyć i pokryć niewielką ilością oleju spożywczego. Usunąć nadmiar oleju. 2. Po każdym użyciu naczynie należy umyć i wysuszyć.
Naczynia kuchenne TEFAL umożliwiają przyrządzanie potraw zarówno z tłuszczem, jak i bez niego, w zależności od indywidualnych preferencji użytkownika.
190°C. Jest to temperatura optymalna do smażenia i obsmażania potraw. Wskaźnik ułatwia przygotowywanie zdrowych i smacznych potraw w najlepszej temperaturze.
Smarowanie olejem oznacza naniesienie na powierzchnię naczynia cienkiej warstwy oleju. Przed pierwszym użyciem naczynie należy umyć i wysuszyć. Podgrzewać na bardzo małym ogniu przez 30 sekund, zdjąć ze źródła ciepła i nalać do naczynia łyżkę oleju roślinnego. Rozprowadzić olej po całej powierzchni za pomocą papierowego ręcznika. Czynność tę należy wykonywać regularnie, jeżeli naczynie jest myte w zmywarce do naczyń.
W tej kwestii należy zapoznać się z zaleceniami zamieszczonymi na opakowaniu produktu lub w dołączonej do niego instrukcji użytkowania. W przypadku wybranych serii możliwe jest używanie niektórych metalowych przyborów z wyjątkiem noża i trzepaczki. Niemniej w celu wydłużenia okresu użytkowania patelni i garnków zdecydowanie odradzamy używanie metalowych przedmiotów. Należy wybrać plastikowe lub drewniane akcesoria.
Powłoki ceramiczne odznaczają się niewielkimi właściwościami nieprzywierającymi w porównaniu z powłokami PTFE, zarówno pod względem walorów użytkowych, jak i trwałości. Zalecamy przyrządzenie potraw na większej ilości tłuszczu oraz korzystanie z przyborów wykonanych ze stali nierdzewnej. Naczynia te należy myć dokładniej, z użyciem nieznacznie większej ilości płynu do naczyń. W razie przypalenia potrawy zalecamy pozostawienie naczynia napełnionego wodą z mydłem, ewentualnie z dodatkiem niewielkiej ilości octu spirytusowego. Z upływem czasu ceramiczne dno naczynia będzie pokrywać się zabrudzeniami, których usunięcie nie będzie możliwe. Nie wpływa to na walory użytkowe naczynia ani nie stanowi zagrożenia dla zdrowia.
1. Przy zachowaniu odpowiedniej ostrożności można korzystać z większości metalowych akcesoriów, oprócz noży i trzepaczki. 2. Nie należy kroić składników bezpośrednio na patelni. 3. Należy uważać, aby nie porysować powłoki nieprzywierającej. Niewielkie rysy i przetarcia nie wpływają na funkcjonalność naczynia. 4. Po przyrządzeniu potrawy należy uważać, aby nie doszło do wygotowania wody. Pustej patelni nie należy także pozostawiać na elemencie grzejnym. 5. Należy dobrać rozmiar elementu grzejnego lub wielkość palnika tak, aby płomień obejmował tylko dno patelni i nie przedostawał się na jej ścianki. 6. Podczas smażenia patelnia musi znajdować się pod stałym nadzorem. 7. Przed rozpoczęciem czyszczenia patelnia powinna ostygnąć.
Wygięcie patelni powstaje na skutek wstrząsu termicznego (nadmierne nagrzanie, kontakt rozgrzanej patelni z zimną wodą, umieszczenie rozgrzanej patelni na zimnej powierzchni itp.). Przed rozpoczęciem czyszczenia patelni należy pozostawić ją do ostygnięcia. Wygięcie patelni odbija się na jakości potraw.
Garnki nie mogą w żadnym wypadku być podgrzewane w kuchenkach mikrofalowych.
W zależności od dostępnego asortymentu (sprawdzić na opakowaniu) możliwe jest użycie większości metalowych akcesoriów z wyjątkiem noży, widelców i trzepaczek. Korzystając z metalowych akcesoriów, należy jednak zachować ostrożność. Należy unikać korzystania z ostrych akcesoriów oraz krojenia bezpośrednio wewnątrz patelni. Należy uważać, aby nie porysować powłoki nieprzywierającej.
Tak. Wysoka temperatura może spowodować przypalenie składników, a w rezultacie powstanie trwałych zabrudzeń lub wygięcie patelni. Nadmierne nagrzanie patelni może również pogorszyć właściwości użytkowe powłoki nieprzywierającej. Potrawy mogą z powodzeniem być przygotowywane w umiarkowanej temperaturze, ponieważ aluminium równomiernie się nagrzewa. Nagrzanie pustej patelni do wysokiej temperatury może spowodować jej uszkodzenie.
No. Cooking at high temperature does not result in a significant decrease in cooking time and certainly does not contribute to the quality of the food, so cooking at medium temperatures is highly recommended. Another reason for this recommendation is that high temperature cooking might damage the non-stick coating.
Wszystkie naczynia TEFAL nadają się do mycia w zmywarce do naczyń. Niemniej z czasem detergenty mogą spowodować pojawienie się nalotu na powierzchni naczynia. Nie ma to żadnego wpływu na właściwości użytkowe powłoki nieprzywierającej.
Wystarczy wymyć ją wodą z mydłem. Patelnię należy wymyć po każdym użyciu, tak aby usunąć warstwę tłuszczu, który może przywrzeć do jej powierzchni. Przetarcie patelni papierowym ręcznikiem lub opłukanie jej wodą nie zapewnia usunięcia całości tłuszczu, który może ulec przypaleniu podczas następnego użycia. Patelni z powłoką nieprzywierającą nie należy czyścić przy użyciu proszku ani ostrych ściereczek. Do mycia patelni zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz najlepiej nadaje się nylonowa gąbka.
Naczyń z odsłoniętą powierzchnią miedzianą nie należy pozostawiać do wyschnięcia. Powoduje to powstawanie trudnych do usunięcia plam. Z czasem miedź pokrywa się nalotem. Do czyszczenia używać dostępnych w sprzedaży środków. Zaraz po umyciu zalecane jest wytarcie naczynia do sucha. Miedź łatwo się rysuje i obija, dlatego należy zachować nieco większą ostrożność podczas użytkowania i przechowywania takich garnków i patelni.
Rączki i uchwyty mogą z biegiem czasu poluzować się z powodu częstego nagrzewania i stygnięcia materiału w miejscu mocowania. W razie potrzeby należy dokładnie dokręcić wkręt za pomocą odpowiedniego śrubokrętu, uważając przy tym, aby nie dokręcić zbyt mocno.
1) Na powierzchni patelni mogła powstać warstwa przypalonego osadu, co najczęściej jest skutkiem przegrzania zawartości. Tego typu zanieczyszczenia można zazwyczaj usunąć poprzez napełnienie patelni wodą z dodatkiem płynu do naczyń i pozostawienie patelni na noc. Następnie przetrzeć naczynie delikatnie miękką gąbką nasączoną roztworem sody oczyszczonej i wody. Powłokę nieprzywierającą należy następnie zabezpieczyć poprzez przetarcie powierzchni ręcznikiem papierowym nawilżonym niewielką ilością oleju spożywczego. 2) Patelnia mogła ulec przegrzaniu, co spowodowało uszkodzenie i odbarwienie powłoki nieprzywierającej. Częste przegrzewanie patelni prowadzi do pogorszenia właściwości powłoki nieprzywierającej. Czerwony wskaźnik Thermo-Spot w patelniach Tefal informuje o osiągnięciu optymalnej temperatury smażenia. Gdy wskaźnik zmienia kolor na czerwony, należy zmniejszyć ilość dostarczanego ciepła, aby utrzymać temperaturę na stałym poziomie. Patelni nie należy podgrzewać dalej, ponieważ doprowadzi to do przegrzania powłoki nieprzywierającej. 3) W przypadku patelni mytych w zmywarce do naczyń należy nanieść na powłokę nieprzywierającą warstwę oleju spożywczego, co ma na celu zapobieganie jej wysychaniu oraz utracie właściwości.
Patelnia była podgrzewana w zbyt wysokiej temperaturze lub na elemencie grzejnym o zbyt dużej średnicy, co spowodowało przedostanie się ciepła poza krawędź dna, w tym na rączkę.
1) Patelnia była podgrzewana w zbyt wysokiej temperaturze lub na niewłaściwym źródle ciepła, co spowodowało odkształcenie jej dna. 2) Oprócz tego należy unikać polewania rozgrzanej patelni zimną wodą oraz zanurzania jej w zimnej wodzie. Gwałtowna zmiana temperatury może być przyczyną odkształcenia dna.
Ustawiając patelnię na palniku gazowym, należy zwrócić uwagę na liczbę podpórek. Małe patelnie często wymagają trzech punktów podparcia. Takie ruszty są dostarczane wraz z kuchenkami gazowymi lub mogą być nabywane oddzielnie.
Urządzenie to zbudowane jest z licznych materiałów nadających się do powtórnego wykorzystania lub recyklingu. Urządzenie należy zostawić w lokalnym punkcie zbiórki odpadów.
W ofercie TEFAL dostępnych jest wiele produktów będących częścią całych kompletów. Dodatkowe patelnie sauté, garnki i zwykłe patelnie, a także liczne akcesoria (pokrywki, łopatki) są zwykle sprzedawane oddzielnie. Należy sprawdzić, czy do interesującego nas kompletu można dokupić produkty sprzedawane oddzielnie.
Nasze powłoki słyną z wysokiej wytrzymałości w normalnych warunkach użytkowania. Jeżeli z powodu nieprawidłowego użytkowania dojdzie do oddzielenia się fragmentu powłoki patelni TEFAL, przypadkowe spożycie takiego fragmentu nie stanowi żadnego zagrożenia dla zdrowia. Warstwa ta nie jest toksyczna (powłoka nieprzywierająca nie stanowi zagrożenia dla zdrowia). Połknięty fragment zostanie wydalony przez organizm podobnie jak każde inne włókno. Uwaga: o tym, że powłoka nieprzywierająca jest bezpieczna dla zdrowia, świadczy fakt, że materiał ten jest często wykorzystywany do powlekania rozruszników serca oraz drobnych rurek zastępujących naczynia krwionośne.
Wszystkie powłoki nieprzywierające zawierają polimer o nazwie politetrafluoroetylen (w skrócie PTFE). Jest to związek zbudowany z cząsteczek tetrafluoroetylenu zawierających jedynie atomy węgla i fluoru. Powłoka nieprzywierająca nie wchodzi w reakcje z kwasami ani zasadami i zachowuje stabilność w czasie gotowania. Europejskie i amerykańskie organy ds. zdrowia zatwierdziły PTFE jako związek bezpieczny do stosowania w naczyniach kuchennych. Jest to substancja, która nie wchodzi w reakcje chemiczne z żywnością, wodą ani środkami czyszczącymi. W razie połknięcia jest całkowicie niegroźna dla zdrowia. Jest wydalana przez organizm podobnie jak każde inne włókno. O tym, że powłoka nieprzywierająca jest bezpieczna dla zdrowia, świadczy fakt, że materiał ten jest często wykorzystywany do powlekania rozruszników serca oraz drobnych rurek zastępujących naczynia krwionośne.
Nie. Naczynia kuchenne TEFAL z powłoką nieprzywierającą nie zawierają PFOA. Potwierdzają to regularnie niezależne laboratoria na podstawie badań gotowych produktów. Badania prowadzone są od 2003 r. przez niezależne laboratoria w wielu krajach (INERIS we Francji ASAHI GLASS FLUOROPOLYMERS w Wielkiej Brytanii, FABES Labs w Niemczech, MB Labs w Kanadzie oraz SGS w Chinach). Badania systematycznie wykazują, że powłoki nieprzywierające w produktach Tefal nie zawierają PFOA. 
Nie. Powłoka nieprzywierająca jest nanoszona na wczesnym etapie procesu produkcji.
W warunkach normalnego użytkowania domowego zużycie powłoki nieprzywierającej występuje bardzo rzadko. Prawidłowe użytkowanie i utrzymanie pozwolą na zachowanie właściwości użytkowych przez dłuższy czas. W większości przypadków zużycie powłoki nieprzywierającej jest skutkiem nadmiernego nagrzania, zarysowania lub szorowania podczas czyszczenia. Nadmierne nagrzanie patelni może spowodować wysuszenie i łuszczenie się powłoki. Tego rodzaju uszkodzenia nie są objęte gwarancją. Jeżeli potrawy są okazjonalnie przyrządzane w wyższej temperaturze lub doszło do przegrzania patelni, zalecamy częstsze smarowanie jej olejem.
Panuje obecnie spore zamieszanie w kwestii powłok nieprzywierających. Jest ono częściowo związane z PFOA. Powłoki nieprzywierające Tefal są wykonane z PTFE, czyli politetrafluoroetylenu, który jest bezpieczny dla zdrowia, co potwierdzają organy ds. zdrowia publicznego w Europie i USA. PFOA i PTFE to dwa zupełnie różne związki. Mówiąc krótko: naczynia kuchenne Tefal z powłoką nieprzywierającą są wykonane z PTFE i nie zawierają PFOA. Wyniki badań potwierdzających nieobecność PFOA mogą być udostępniane przez Tefal i Groupe SEB. Oprócz tego od ponad 20 lat Groupe SEB realizuje swoje zobowiązanie do niestosowania w swoich produktach kuchennych ołowiu oraz kadmu, co stanowi gwarancję ich pełnego bezpieczeństwa. Wzmianka na temat tego zobowiązania jest dostępna w ramach publikowanych przez Groupe SEB informacji dotyczących bezpieczeństwa.
PFOA to skrót od angielskiej nazwy kwasu perfluorooktanowego. Związek ten jest wykorzystywany w produkcji m.in. powłok nieprzywierających, opakowań do kuchenek mikrofalowych, tkanin, dywanów plamoodpornych, pudełek na pizzę, które nie wchłaniają tłuszczu… Grupa SEB zobowiązuje się do niestosowania w swoich gotowych produktach PFOA, ołowiu, kadmu oraz do zagwarantowania, że jej produkty z powłoką nieprzywierającą Tefal są bezpieczne zarówno dla środowiska, jak i użytkownika.
W powłokach nieprzywierających oraz ceramicznych naczyń kuchennych Tefal nie znajduje się ani kadm, ani ołów. Zauważyliśmy, że te szkodliwe substancje mogą uwalniać się z produktu w trakcie mycia w zmywarce do naczyń, a następnie osadzać na innych znajdujących się tam naczyniach. Korzystanie z takich naczyń do jedzenia lub gotowania powoduje wprowadzenie tych niebezpiecznych pierwiastków do organizmu. Z tego powodu od ponad 20 lat nie stosujemy ich w produkcji naszych naczyń kuchennych. Informacje na temat bezpieczeństwa znajdują się na opakowaniu każdego produktu Tefal z powłoką nieprzywierającą.
Powłoka nieprzywierająca Tefal jest wykonana z polimeru o nazwie politetrafluoroetylen (PTFE). To dzięki temu związkowi produkty nie przywierają do naczyń. PTFE to obojętna chemicznie substancja, która nie wchodzi w reakcje z żywnością, wodą ani środkami czyszczącymi, co potwierdzają organy ds. zdrowia publicznego w Europie i USA. Jest także całkowicie bezpieczna dla zdrowia w razie wprowadzenia do organizmu. Bezpieczeństwo powłok nieprzywierających z PTFE w naczyniach kuchennych zostało potwierdzone przez wspomniane organy ds. zdrowia publicznego. O bezpieczeństwie PTFE świadczy fakt, że związek ten jest szeroko stosowany w medycynie jako materiał wykorzystywany w rozrusznikach serca oraz drobnych rurkach, które zastępują naczynia krwionośne. Znajduje także zastosowanie w procedurach chirurgicznych ratujących zdrowie pacjentów z poważnymi zaburzeniami pracy nerek. PTFE są także częściowo powlekane niektóre protezy stawów.
Najszybszym sposobem na sprawdzenie, czy patelnia nadaje się do podgrzewania na kuchence indukcyjnej, jest wykonanie prostego testu magnesu. Jeżeli magnes przywrze do dna patelni, oznacza to, że nadaje się ona do podgrzewania na kuchence indukcyjnej.