Łata wołowa w marynacie z limonki i kolendry

Łata wołowa w marynacie z limonki i kolendry

Z grilla

  • 5

    Liczba osób

  • Drogie składniki

    Koszt

  • Łatwe

    Trudność

  • Czas przygotowania

Składniki

  • pęczek świeżej kolendry
  • 50 ml soku z limonki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 6 wyciśniętych ząbków czosnku
  • 2 dymki, posiekane
  • 2 papryczki jalapeno, wydrążone, bez nasion
  • 1 i ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • ok. 750 g łaty wołowej
  • ¾ łyżeczki soli

Przygotowanie

Za pomocą robota kuchennego lub blendera zmiksuj razem kolendrę, sok z limonki, olej, czosnek, dymkę, jalapeno i kmin, aż powstanie gładka marynata. Umieść mięso w plastikowej torebce, dodaj marynatę i szczelnie zamknij. Włóż mięso do lodówki na 4-24 godzin.

Wyjmij mięso z marynaty i strząśnij jej nadmiar. Dokładnie oprósz mięso solą.

Włącz Optigrill, wybierz program Czerwone mięso i wciśnij OK. Kiedy fioletowa kontrolka grilla przestanie migać i usłyszysz sygnał dźwiękowy, umieść stek na ruszcie i zamknij pokrywę

Grilluj do momentu, w którym kontrolka wskaże oczekiwany stopień wysmażenia mięsa: żółty – krwiste; pomarańczowy – średnio wysmażone albo czerwony – dobrze wysmażone. Gotowy stek połóż na desce do krojenia i przykryj folią aluminiową. Pozwól by mięso odpoczęło 5 minut, następnie pokrój je w cienkie plastry.

Stek podawaj z sałatą i pieczonymi ziemniakami.

Pokrojony w plastry stek moższ wykorzystać jako nadzienie do fajitas serwowanego z grillowaną papryką i cebulą, kwaśną śmietaną, salsą i guacamole.

Aby mięso było kruche i miękkie, zaleca się nie przekraczać średniego stopnia wysmażenia.