Łosoś na dwa sposoby z sosem

Łosoś na dwa sposoby z sosem

Dania główne

  • 2

    Liczba osób

  • Niedrogie składniki

    Koszt

  • Średniej trudności

    Trudność

  • Czas przygotowania

Składniki

  • dwa dzwonka świeżego łososia
  • 300g brukselki
  • 400g brokuła

Przygotowanie

Zacznij od przygotowania sosu za pomocą wyciskarki do owoców i warzyw i filtru w kolorze malinowym (do przecierów). Jedna papryka i jeden pomidor w zupełności wystarczą na przygotowanie sosu do dwóch kawałków łososia i warzyw.

Przetarte warzywa na zimno wymieszaj z jogurtem, a potem z żółtkiem (można dodać pół łyżeczki mąki ziemniaczanej lub skrobi) i powoli podgrzewaj na patelni mieszając za pomocą trzepaczki.

Sos wykończ koperkiem i kaparami.

Łososia można przygotować na dwa sposoby - jeden dzwonek na parze, drugi na patelni.

Aby wszystko zgrać w czasie, na początek wrzuć na najniższą półkę parowaru obraną i oczyszczoną brukselkę.

Na kolejny poziom czyli na tackę wrzuć brokuła pokrojonego na różyczki. Po 20 minutach wyjmij brokuła.

Na miejsce brokuła wstaw dzwonko łososia - oczyszczone, bez przypraw w wersji dla dzieci.

Zamknij pokrywkę i ustaw gotowanie w parowarze na dodatkowe 10 minut.

W momencie wstawiania łososia do parowaru, rozpuść na patelni łyżeczkę klarowanego masła.

Przyprawione pieprzem i koperkiem dzwonko łososia w wersji dla dorosłych usmaż po obu stronach aż do zarumienienia się mięsa.

Podawaj z warzywami i sosem.