Łosoś po tajsku na parze

Łosoś po tajsku na parze

Dania główne

  • 2

    Liczba osób

  • Niedrogie składniki

    Koszt

  • Łatwe

    Trudność

  • Czas przygotowania

Składniki

  • 400g filetu łososia ze skórą lub 350g bez skóry
  • garść świeżej kolendry
  • 2 limonki
  • 2 ostre papryczki
  • 2 łyżki sosu sojowego (bezglutenowego)
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 małe kapusty bok choy
  • pieprz
  • 200g makaronu ryżowego (np. cienkie nitki)

Przygotowanie

Łososia umyj pod bieżącą wodą i wytrzyj ręcznikiem papierowym.

Kolendrę oraz papryczki umyj i drobno posiekaj.

Łososia posmaruj oliwą, oprósz pieprzem, posyp posiekaną ostrą papryczką i dopraw sosem sojowym.

Następnie skrop rybę sokiem z połowy limonki i posyp obficie posiekaną kolendrą.

Łososia umieść na górnym poziomie parowaru i ustawiłam gotowanie na 15 minut.

W połowie gotowania na dolny poziom dodaj pokrojoną kapustę bok choy

W międzyczasie w rondelku zalej wrzątkiem makaron ryżowy, pozostaw na 1 minutę, a następnie odcedź.

Łososia połóż na makaronie lub obok. Bok choy wyłóż obok. Całość polej sosem sojowym do smaku i skrop sokiem z limonki.