Łosoś w sosie śmietanowo-koperkowym

Łosoś w sosie śmietanowo-koperkowym

Z grilla

  • 4

    Liczba osób

  • Niedrogie składniki

    Koszt

  • Łatwe

    Trudność

  • Czas przygotowania

Składniki

  • 3-4 łyżki posiekanego świeżego koperku
  • 1 posiekana szalotka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny
  • 1 wyciśnięty ząbek czosnku
  • po ¾ łyżeczki soli i pieprzu
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 125 ml lekkiej kwaśnej śmietany
  • 4 filety z łososia, po ok.125 g

Przygotowanie

Do robota kuchennego dodaj koperek, szalotkę, sok i startą skórkę z cytryny, czosnek i połowę soli i pieprzu. Wyrabiaj, aż składniki będą drobno posiekane. Zostaw urządzenie włączone i dolewaj powoli oliwę, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Następnie poddziel marynatę na dwie części. Jedną część wymieszaj ze śmietaną i odstaw na bok. Oprósz łososia pozostałą solą i pieprzem. Drugą cześcią marynaty posmaruj filety.

Włącz OptiGrill, wybierz program Ryby/Owoce morza i wciśnij OK. Kiedy fioletowa kontrolka grilla przestanie migać, umieść filety na ruszcie i zamknij pokrywę.

Grilluj do momentu, w którym kontrolka wskaże oczekiwany stopień wysmażenia mięsa: żółty – delikatnie wysmażone albo pomarańczowy – średnio wysmażone. Łososia podawaj z wcześniej przygotowanym sosem z koperku i śmietany.

Jeśli chcesz uzyskać jakość łososia jak z restauracji o delikatnie koralowym odcieniu i soczystym środku, zdejmij łososia z grilla, kiedy kontrolka urządzenia wskaże kolor żółty.

Na elegancką kolację podaj łososia z młodymi ziemniakami gotowanymi na parze oraz lekko podduszonymi liśćmi młodego szpinaku lub botwinki.