Śniadanie na parze

Śniadanie na parze

Przekąski

  • 1

    Liczba osób

  • Niedrogie składniki

    Koszt

  • Bardzo łatwe

    Trudność

  • Czas przygotowania

Składniki

  • 1 bagietka
  • 2 małe łodygi jarmużu
  • 1/3 brokuła
  • 1 marchewka
  • 1/3 cukinii
  • pomidorki koktajlowe
  • 2 duże jajka
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • garść natki pietruszki
  • garść listków bazylii
  • garstka koperku
  • sól
  • pieprz
  • mały ząbek czosnku
  • parmezan
  • sól morska

Przygotowanie

Umyj i osusz warzywa

Marchewkę i cukinię pokrój w plasterki, a cukinię dodatkowo na pół.

Jarmuż podziel na mniejsze kawałki, a pomidorki koktajlowe pokrój na połówki lub na ćwiartki.

Brokuły podziel na mniejsze różyczki.

Jogurt naturalny oraz zioła umieścić w pojemniku od blendera, dopraw solą i pieprzem, a następnie przy pomocy blendera z końcówką do majonezu i sosów zmiksuj na gładki sos.

Parowar napełnij wodą, na pierwszej tacce ułóż brokuł i marchewkę, włącz urządzenie i gotuj warzywa przez 4 minuty

Następnie dołóż cukinię oraz jarmuż i dalej gotuj przez 7-8 minut. Jeśli zależy nam na bardziej chrupiących warzywach możemy skrócić czas gotowania.

Jajka ułóż na drugiej tacce parowaru i gotuj łącznie z warzywami przez 7-8 minut.

Bagietkę przekrój na pół i przesmaż na patelni lub podgrzej w opiekaczu.

Posmaruj pieczywo ziołowo-jogurtowym sosem, na talerzu ułóż ugotowane na parze warzywa oraz pokrojone pomidorki koktajlowe, przekrojone jajko, a całość polej przygotowanym wcześniej sosem.

Danie możesz wykończyć płatkami parmezanu i posypać solą morską.