Śródziemnomorska grillowana sałatka z makaronem i warzywami

Śródziemnomorska grillowana sałatka z makaronem i warzywami

Z grilla

  • 4

    Liczba osób

  • Tanie składniki

    Koszt

  • Bardzo łatwe

    Trudność

  • Czas przygotowania

Składniki

  • 125 ml octu winnego z czerwonego wina
  • 50 ml soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 2 wyciśnięte ząbki czosnku
  • po 1 łyżeczce soli i pieprzu
  • 125 ml oliwy z oliwek
  • 1 cukinia i 1 bakłażan, pokrojone w plastry o grubości 1 cm
  • 1 czerwona papryka pokrojona w grube paski
  • ½ czerwonej cebuli pokrojonej w plastry o grubości 1 cm
  • 6 szklanek ugotowanego makaronu penne lub świderki
  • pół opakowania pokruszonego sera feta
  • garść posiekanej świeżej bazylii
  • łyżka posiekanych czarnych oliwek
  • łyżka orzeszków piniowych uprażonych na patelni (opcjonalnie)

Przygotowanie

Wymieszaj ocet z sokiem z cytryny, miodem, czosnkiem, solą i pieprzem. Ciągle mieszając, powoli dodawaj oliwę, do momentu aż składniki dokładnie się połączą. Część przygotowanego dresingu wymieszaj z cukinią, bakłażanem, papryką i cebulą. Resztę dresingu odstaw na później do przygotowania sałatki.

Włącz OptiGrill, wybierz program Tryb manualny i wciśnij OK. Kiedy fioletowa kontrolka grilla przestanie migać, umieść warzywa na ruszcie i zamknij pokrywę.

Grilluj warzywa w partiach przez 3-5 minut albo do momentu aż zmiękną i zrumienią się. Następnie pokrój z grubsza warzywa i wymieszaj z ugotowanym makaronem, fetą, bazylią, oliwkami i przygotowanym dresingiem. Posyp orzeszkami piniowymi.

Jeśli chcesz, żeby potrawa zawierała więcej białka, możesz dodać ciecierzycę, zgrillowane krewetki, pokrojonego na kawałki grillowanego kurczaka, stek czy kiełbasę.

Podawaj sałatkę jako dodatek do każdego rodzaju grillowanego mięsa (kurczak, stek, wieprzowina, ryba, owoce morza).

Szczelnie zamknięta sałatka może być przechowywana w lodówce nawet do 3 dni.

Pozostała po przyjęciu grillowym sałatka to świetny pomysł na lunch.