Bananowa niespodzianka

Bananowa niespodzianka

Desery

  • 3

    Liczba osób

  • Niedrogie składniki

    Koszt

  • Łatwe

    Trudność

  • Czas przygotowania

  • Czas gotowania

Składniki

  • 3 duże banany
  • 75 g rodzynek
  • 2 stołowe łyżki Grand Marnier
  • 1 pomarańcza
  • 25 g cukru

Przygotowanie

Zetrzeć skórkę z 1 pomarańczy i wycisnąć sok.

Obrać banany i przekroić je na pół wzdłuż.

Umieścić je w naczyniu.

Wymieszać cukier ze skórką i sokiem z pomarańczy, likierem Grand Marnier i rodzynkami.

Zalać banany mieszaniną i odstawić na 1 godzinę. Posmarować masłem 3 prostokątne kawałki folii i na każdym z nich położyć banana. Każdy z nich polać sokiem i posypać rodzynkami.

Szczelnie zamknąć każdą paczuszkę i umieścić je na kratce miski wyposażonej w odłączaną rączkę.

Gotować na parze przez 15 minut. Podawać w paczuszkach.