Brioszka czekoladowa

Brioszka czekoladowa

Wypieki

  • 6

    Liczba osób

  • Niedrogie składniki

    Koszt

  • Trudne

    Trudność

  • Czas przygotowania

  • Czas gotowania

  • 2H30

    recipe.details.time.rest

Składniki

  • 200 G KREMU CZEKOLADOWEGO
  • 130 ML MLEKA PÓŁTŁUSTEGO
  • 1 SASZETKA SUSZONYCH DROŻDŻY
  • 3 ŻÓŁTKA
  • 300 G MĄKI TYP 450
  • 40 G CUKRU
  • 40 G MIĘKKIEGO MASŁA POKROJONEGO W KOSTKĘ
  • 50 G GROSZKU CZEKOLADOWEGO (OPCJONALNIE)
  • SÓL

Przygotowanie

W misie z założonym ostrzem do wyrabiania umieścić mleko i drożdże. Podgrzewać przez 3 minuty przy prędkości 5 i temperaturze 35°C. Dodać mąkę, 2 żółtka, sól, cukier i masło. Uruchomić program Pastry P2. Po zakończeniu programu wyrabiać ciasto ręcznie przez 1 minutę, a następnie rozwałkować je w prostokąt. Pociąć na 8 pasów i posmarować kremem czekoladowym. Każdy pasek zrolować i ułożyć ciasno w formie do ciasta. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę 30 minut z dala od przeciągów. Nagrzać piekarnik do temperatury 165°C. Posmarować ciasto resztą żółtka i posypać groszkiem czekoladowym. Piec przez 25 minut.