Ciasto pomarańczowe

Ciasto pomarańczowe

Wypieki

  • 8

    Liczba osób

  • Tanie składniki

    Koszt

  • Bardzo łatwe

    Trudność

  • Czas przygotowania

  • Czas gotowania

Składniki

  • 1 POMARAŃCZA
  • 200 G CUKRU
  • 100 ML OLIWY Z OLIWEK
  • 3 JAJKA
  • 100 ML MLEKA PÓŁTŁUSTEGO
  • 250 G MĄKI
  • 15 G PROSZKU DO PIECZENIA

Przygotowanie

Nagrzać piekarnik do temperatury 180°C. Pomarańczę sparzyć i bez obierania pokroić w ćwiartki. Usunąć nasiona i błony. Ćwiartki pomarańczy (ze skórą) umieścić w misie z założonym ostrzem tnącym. Dodać cukier, olej, jajka i mleko. Miksować przez 3 minuty przy prędkości 11. Uruchomić program Pastry P3 i stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem. Wysmarować masłem tortownicę i wlać do niej masę. Piec przez 35-40 minut.