Cytrynowy pudding biszkoptowy

Cytrynowy pudding biszkoptowy

Desery

  • 7

    Liczba osób

  • Niedrogie składniki

    Koszt

  • Łatwe

    Trudność

  • Czas przygotowania

  • Czas gotowania

Składniki

  • 125 g miękkiej margaryny lub masła
  • 125g cukru pudru
  • 2 ubite jajka
  • 175g mąki z dodatkiem środków spulchniających
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, około 30 ml (2 łyżki) mleka
  • Drobno starta skórka z 1 cytryny
  • 4 łyżki kremu cytrynowego

Przygotowanie

Przesiać mąkę i proszek do pieczenia do jednej miski.

Wysmarować tłuszczem 1-litrową misę do puddingu i umieścić na spodzie krem cytrynowy.

Utrzeć tłuszcz i cukier, aż do uzyskania lekkiej i puszystej konsystencji.

Wbijać po jednym jajku wraz z jedną łyżką przesianej mąki.

Delikatnie wmieszać pozostałą mąkę, mleko i startą skórkę cytryny za pomocą metalowej łyżki.

Umieścić ciasto w misce na pudding i wygładzić wierzch. Przykryć folią kuchenną (zdatną do stosowania w kuchenkach mikrofalowych).

Gotować na parze przez godzinę, następnie dolać do pełna dodatkowo 500 ml zimnej wody, zresetować zegar i gotować przez kolejne 30 minut.

Wyłączyć urządzenie i podawać na ciepło.

Uwaga: Miska na pudding nie może blokować otworów do odprowadzania pary w pokrywie ani uniemożliwiać prawidłowego zamknięcia pokrywy.