Czekoladowe ciasto z cytrusami

Czekoladowe ciasto z cytrusami

Desery

  • 10

    Liczba osób

  • Niedrogie składniki

    Koszt

  • Średniej trudności

    Trudność

  • Czas przygotowania

Składniki

  • 150g mąki pszennej
  • 120g miękkiego masła
  • 120g gorzkiej czekolady (np. 60%)
  • 115g cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 1 pomarańcza
  • 2 mandarynk
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • plastry mandarynek
  • 80g gorzkiej i mlecznej czekolady
  • 1 łyżka mleka
  • 1 ½ szkl wody
  • 2 łyżki cukru
  • 5 plastrów mandarynek

Przygotowanie

Pomarańczę i dwie mandarynki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i włóż do kominów wyciskarki.

Wyciśnij sok, następnie przelej go do szklanki.|Skórkę z ½ pomarańczy sparz wrzątkiem i pokrój na maleńkie paseczki.

Do misy robota planetarnego przesiej mąkę, dodaj miękkie masło, cukier, proszek do pieczenia i skórkę pomarańczową.

Włącz wyrabianie ciasta przy prędkości nr 2 przez 4 minuty.

W tym czasie rozpuść w kąpieli wodnej gorzką czekoladę i dodaj do wcześniej wymieszanego ciasta wraz z ½ szklanki wyciśniętego soku.

Włącz mieszanie przy prędkości nr 2 jeszcze przez 1 minutę.

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej surowe ciasto za pomocą silikonowej szpatułki lub łyżki.

Piekarnik nagrzej do 180 st. (bez termoobiegu) i włóż ciasto na 50 minut.

Po upływie tego czasu sprawdź drewnianym patyczkiem czy ciasto jest upieczone.

W kąpieli wodnej rozpuść dwa rodzaje czekolady wraz z łyżką mleka i tak przygotowaną polewą udekoruj ciasto.

Następnie w rondelku zagotuj wodę wraz z cukrem i wrzuć do niej na 3 minuty plasterki mandarynki.

Wyjmij i osącz na papierowym ręczniku.

Plastry mandarynki rozłóż na wierzchu ciasta dopiero, gdy czekoladowa polewa zastygnie.

Podany przepis przeznaczony jest na tortownicę o średnicy 18 cm.