Deser waniliowy z czerwonymi owocami

Deser waniliowy z czerwonymi owocami

Desery

  • 6

    Liczba osób

  • Niedrogie składniki

    Koszt

  • Średniej trudności

    Trudność

  • Czas przygotowania

  • Czas gotowania

  • 3H00

    recipe.details.time.rest

Składniki

  • 6 ŻÓŁTEK
  • 60 G CUKRU
  • 500 ML MLEKA PÓŁTŁUSTEGO
  • 1 ŁYŻECZKA EKSTRAKTU WANILIOWEGO
  • 12 G ŻELATYNY (5-6 LISTKÓW)
  • 200 G CZERWONYCH OWOCÓW JAGODOWYCH

Przygotowanie

W misie z założoną trzepaczką umieścić żółtka i cukier. Miksować przez 1 minutę przy prędkości 6. Dodać mleko i wanilię, a następnie na 12 minut uruchomić program Dessert przy temperaturze 85°C (bez zatyczki w pokrywie). Wyłożyć miseczki folią spożywczą. Listki żelatyny umieścić w naczyniu z zimną wodą i moczyć je przez 5 minut. Po zakończeniu programu odsączyć żelatynę i włożyć do misy. Miksować przez 1 minutę przy prędkości 6. Przelać masę do miseczek i odstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny. Deser wyłożyć na talerz i udekorować czerwonymi owocami.