Domowe chipsy ziemniaczane

Domowe chipsy ziemniaczane

Przystawki

  • 4

    Liczba osób

  • Tanie składniki

    Koszt

  • Bardzo łatwe

    Trudność

  • Czas przygotowania

  • Czas gotowania

Składniki

  • 700 g ziemniaków
  • sól

Przygotowanie

Obrać ziemniaki i okroić je, aby uzyskać równe kawałki.

Pokroić ziemniaki na bardzo cienkie plasterki o grubości 2 mm lub użyć robota kuchennego z tarczą do siekania na cienkie plasterki.

Dokładnie opłukać ziemniaki pod zimną wodą, a następnie starannie osuszyć je na czystym ręczniku kuchennym.

Smażyć partiami.

Umieścić warstwę chipsów na dnie kosza i smażyć na głębokim tłuszczu przez około 4 minuty.

Jeżeli w koszu zostanie naraz umieszczonych zbyt dużo chipsów, posklejają się.

Odsączyć i doprawić solą.

Podawać.