Eskalopki cielęce w sosie pomidorowym

Eskalopki cielęce w sosie pomidorowym

Dania główne

  • 4

    Liczba osób

  • Niedrogie składniki

    Koszt

  • Łatwe

    Trudność

  • Czas przygotowania

  • Czas gotowania

Składniki

  • 4 eskalopki cielęce
  • 110 g tartego parmezanu
  • mąka z przyprawami
  • 200 g świeżej bułki tartej
  • świeży sos pomidorowy
  • świeża posiekana bazylia
  • Panierka: 1 jajko, 1 łyżka oleju, sól i pieprz

Przygotowanie

Równo rozbić eskalopki. Zmieszać parmezan i bułkę tartą. Przygotować panierkę z jajka – w tym celu ubić jajko z 1 łyżką oleju, solą i pieprzem.

Obtoczyć eskalopki w mące z przyprawami, zanurzyć w jajku, a następnie obtoczyć w bułce tartej. Schłodzić przez co najmniej 30 minut.

Smażyć na głębokim tłuszczu przez około 5-7 minut. Dobrze odsączyć. Podawać ze świeżym sosem pomidorowym przyprawionym niewielką ilością posiekanej bazylii.