Faszerowane pomidory z ziołami

Faszerowane pomidory z ziołami

Dania główne

  • 5

    Liczba osób

  • Niedrogie składniki

    Koszt

  • Łatwe

    Trudność

  • Czas przygotowania

  • Czas gotowania

Składniki

  • 5 jędrnych pomidorów odmiany Beefsteak lub dużych, jędrnych pomidorów innej odmiany 300 g łopatki jagnięcej
  • 100 g suchego chleba
  • 50 ml (3 łyżki) ciepłego mleka
  • 1 cebula (obrana)
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
  • 2,5 ml (¼ łyżeczki) świeżo posiekanego tymianku
  • 2,5 ml (¼ łyżeczki) świeżo posiekanego rozmarynu
  • 15 ml (1 łyżka) przecieru pomidorowego
  • 5 ml (1 łyżeczka) sosu Worcestershire
  • kilka gałązek pietruszki
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie

Nasączyć w mleku chleb razem ze skórką.

Umyć pomidory, ale pozostawić szypułki.

Odciąć górne części pomidorów i odłożyć je na bok.

Wydrążyć miąższ pomidorów za pomocą łyżeczki. Posolić pomidory w środku.

Odwrócić pomidory i pozostawić do odsączenia na chłonnym ręczniku kuchennym.

Odcisnąć nadmiar mleka z chleba.

Pokroić mięso w kostki o boku 2,5 cm.

Oczyścić mięso z nadmiaru tłuszczu i chrząstek.

Zamontować ostrze ze stali nierdzewnej.

Dodać cebulę, czosnek i pietruszkę.

Rozdrabniać przez 10-15 sekund z 2. ustawieniem prędkości, aż składniki będą drobno posiekane. Dodać mięso pokrojone w kostkę, odsączony chleb, tymianek, rozmaryn, przecier pomidorowy, sos Worcestershire i przyprawy.

Rozdrabniać przez 20-30 sekund z 2. ustawieniem prędkości, aby uzyskać drobno zmielone mięso z dokładnie rozdrobioną cebulą.

Włożyć farsz z mięsa do pomidorów.

Umieścić je w żaroodpornym naczyniu, nałożyć z powrotem górne części pomidorów i skropić je niewielką ilością oliwy.

Piec w piekarniku nagrzanym do 220°C stopni przez około 40-45 minut.

Podawać natychmiast po przyrządzeniu.