Filet z łososia z mieszanką dzikiego i białego ryżu

Filet z łososia z mieszanką dzikiego i białego ryżu

Dania główne

  • 4

    Liczba osób

  • Drogie składniki

    Koszt

  • Średniej trudności

    Trudność

  • Czas przygotowania

  • Czas gotowania

  • yes

    Pysznie i zdrowo &

Pysznie i Zdrowo
Wartość odżywcza 

W kuchni stawiamy na smaczne, zdrowe i proste do

Składniki

  • 4 filety z łososia, każdy po 150 g
  • 200 ml bulionu rybnego
  • 1 pęczek kopru, drobno posiekany
  • 200 g mieszanki długoziarnistego białego i dzikiego ryżu ugotowanego al dente
  • 50 ml crème fraîche lub tłustej śmietany
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz

Przygotowanie

Umieścić filety z łososia na tacce do gotowania wraz z bulionem rybnym i połową posiekanego kopru.

Gotować na parze przez 20 minut wraz z przystawką i deserem. Po 16 minutach odlać i zachować płyn, w którym gotowała się ryba, i dodać ryż, aby go odgrzać. Przykryć pokrywką, wcisnąć przycisk Vitamin+ i kontynuować gotowanie przez 4 minuty.

Gdy ryba i ryż skończą się gotować, zredukować w rondlu objętość sosu pozostałego z gotowania o połowę i dodać śmietanę, pozostałą część kopru oraz sok z cytryny. Doprawić do smaku. Umieścić ryż na ciepłym talerzu i nałożyć na niego łososia. Polać rybę oraz makaron ryżowy nanosząc jedną kreseczkę sosu.