Foie gras z patelni z prażonymi figami i orzechami laskowymi

Foie gras z patelni z prażonymi figami i orzechami laskowymi

Przystawki

  • 4

    Liczba osób

  • Drogie składniki

    Koszt

  • Średniej trudności

    Trudność

  • Czas przygotowania

  • Czas gotowania

Składniki

  • 1 płat ładnej świeżego pasztetu strasburskiego foie gras
  • 6 świeżych fig
  • 25 g blanszowanych orzechów laskowych
  • Trochę mąki
  • 2 łyżki stołowe brązowego cukru
  • 1 kawałek masła
  • 1 łyżka stołowa oleju roślinnego
  • Sól typu fleur de sel i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie

Ukroić cztery plastry świeżej foie gras o grubości około 2 cm. Przyprawić pieprzem i posypać mąką z obu stron. Włożyć do lodówki.

Przekroić figi na pół. Posiekać orzechy na dość grube kawałki i uprażyć na patelni, mieszając co pewien czas. Odstawić.

Rozgrzać olej na patelni. Przyrumienić figi na średnio dużym ogniu, układając je przeciętą stroną do dna patelni. Dodać cukier, masło i orzechy laskowe. Obtoczyć i obsmażyć figi, aż się skarmelizują. Odstawić figi w ciepłe miejsce (np. do pieca). Dokładnie wyczyścić patelnię.

Rozgrzać patelnię na średnio dużym ogniu. Obsmażyć foie gras Smażyć 1 minutę aż do uzyskania złocistobrązowego koloru. Przewrócić na drugą stronę. Smażyć kolejną 1 minutę Położyć obsmażone plastry na papierowym ręczniku kuchennym w celu odsączenia.

Nałożyć porcje fig na talerze. Nałożyć plastry foie gras (odsączone). Przyprawić sola morską typu fleur de sel.

Podawać od razu ze świeżym pieczywem lub opiekaną brioszką.