Gołąbki z komosą ryżową

Gołąbki z komosą ryżową

Dania główne

  • 4

    Liczba osób

  • Niedrogie składniki

    Koszt

  • Trudne

    Trudność

  • Czas przygotowania

Składniki

  • 1 główka kapusty wloskie
  • 500g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego)
  • 250g komosy ryżowej (quinoa) – suchej, przed gotowaniem
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku.
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Opłucz kapustę, wytnij głąb i oderwij liście, uważając aby ich nie uszkodzić.

Na każdym poziomie parowaru ułóż po 4-5 liści.

Włącz parowar na 8 minut, po tym czasie liście są idealnie przygotowane do zawijania gołąbków.

Czynność z parowarem powtórz z pozostałymi liśćmi kapusty, a na końcu możesz również podgotować w parowarze mały głąb, od którego ciężko oderwać surowe liście. Liście odłóż do wystygnięcia. Od sparzonych liści odetnij twarde części

Komosę ryżową gotuj o 4-5 minut krócej niż zostało napisane na opakowaniu. Odcedź i odstaw do ostygnięcia.

Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na złoty kolor na maśle. W trakcie smażenia dodaj wyciśnięty ząbek czosnku i podsmaż razem przez chwilę.

W dużej misce połącz ze sobą komosę ryżową, mielone mięso i podsmażoną cebulkę z czosnkiem (można to zrobić w robocie planetarnym na najniższych obrotach za pomocą mieszadeł do wyrabiania ciasta).

Na każdy liść kapusty połóż porcję farszu i lekko spłaszcz.

Następnie zawiń gołąbka (wzdłuż nerwu liścia), a następnie boki delikatnie wciśnij do środka gołąbka (jeśli liści z boku jest za dużo, można je trochę przyciąć).

Gołąbki ułóż na każdym poziomie parowaru i włącz urządzenie na 15 minut.

Podaj gorące z sosem pomidorowym.

Sos:Cebulę podsmaż w większym rondelku na maśle, dodaj zmiażdżony ząbek czosnku. Kiedy cebula ma złoty kolor, dodaj pomidory, ew. przecier pomidorowy i gotuj razem ok. 10 minut. Dodaj mąkę ziemniaczaną (najlepiej trochę rozcieńczoną zimną wodą, aby uniknąć grudek). Dopraw do smaku słodką papryką, bazylią, solą i pieprzem. Następnie całość zmiksuj za pomocą blendera ręcznego. Podaj gorący do gołąbków. Z podanego przepisu otrzymasz 16 sztuk gołąbków.