Grillowane placuszki krabowe

Grillowane placuszki krabowe

Z grilla

  • 12

    Kawałek(ki)

  • Tanie składniki

    Koszt

  • Bardzo łatwe

    Trudność

  • Czas przygotowania

Składniki

  • ½ szklanki bardzo drobno posiekanego selera naciowego
  • ½ szklanki bardzo drobno posiekanej czerwonej papryki
  • ½ szklanki bardzo drobno posiekanej świeżej natki pietruszki
  • ½ szklanki majonezu
  • 2 szalotki, drobno posiekane
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 1 wyciśnięty ząbek czosnku
  • po ¼ łyżeczki soli i pieprzu
  • 2 puszki (po 120 g) mięsa krabów, odsączonego z wody
  • 1 ¼ szklanki japońskiej bułki tartej Panko
  • 2 pieczone czerwone papryki
  • 50 ml kwaśnej śmietany
  • 4 łyżeczki soku z cytryny
  • ćwiartki cytryny

Przygotowanie

W jednym naczyniu dokładnie wymieszaj selera, czerwoną paprykę, szalotkę, czosnek, sól, pieprz, połowę majonezu i musztardę. Dodaj mięso z kraba i połowę bułki tartej i wymieszaj, aż składniki dokładnie się połączą. Z masy uformuj 12 kulek. Pozostałą bułkę tartą wsyp do płaskiego naczynia i obtocz w niej dokładnie każdą kulkę. Gotowe kulki krabowe ułóż na tacy wyłożonej papierem pergaminowym i włóż do lodówki na 1 godzinę.

W międzyczasie używając robota kuchennego zmiksuj pozostały majonez, pieczoną paprykę, śmietanę i sok z cytryny, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw na bok.

Włącz OptiGrill, wybierz program Tryb manualny i wciśnij OK. Kiedy fioletowa kontrolka grilla przestanie migać, umieść krabowe placuszki na ruszcie i zamknij pokrywę.

Grilluj partiami, po 3 minuty albo do momentu aż placuszki będą ciepłe w środku i ładnie się zrumienią. Placuszki podawaj z sosem z grillowanej papryki.

Szczelnie zamknięte placuszki można przechowywać w zamrażarce nawet jeden miesiąc. Zamrożone grilluj przez 6 minut lub do momentu aż placuszki będą ciepłe w środku i ładnie się zrumienią.

Placuszki idealnie sprawdzą się na przyjęciu jako drobna przekąska.

Podane z warzywami przyrządzonymi na parze lub na sałacie z dresingiem placuszki stworzą wspaniałe danie główne.

Bułka tarta Panko to częsty składnik dań kuchni japońskiej. Charakteryzuje się tym, że kawałki pieczywa użytego do jej wyrobu są dużo większe, niż w używanej na zachodzie tartej bułce. Dzięki temu gotowe danie jest o wiele bardziej chrupiące.