Grillowane w miodzie warzywa korzenne

Grillowane w miodzie warzywa korzenne

Z grilla

  • 5

    Liczba osób

  • Tanie składniki

    Koszt

  • Bardzo łatwe

    Trudność

  • Czas przygotowania

Składniki

  • 4 marchewki, obrane
  • 4 korzenie pasternaku, obrane
  • 2 słodkie ziemniaki
  • 125 ml miodu
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżka drobno posiekanego świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
  • po 1 łyżeczce soli i pieprzu
  • 4 łyżeczki octu jabłkowego

Przygotowanie

Marchewkę i pasternak pokrój na 2,5 cm kawałki. Słodkie ziemniaki pokrój w centymetrowe plastry; przetnij plastry na pół. Wrzuć warzywa do garnka i gotuj do momentu aż delikatnie zmiękną, ale pozostaną zwarte. Odcedź i odstaw na bok.

Wymieszaj miód z roztopionym masłem, tymiankiem, skórką z pomarańczy, solą i pieprzem. Tak przygotowaną mieszankę dodaj do warzyw i wymieszaj.

Włącz OptiGrill, wybierz program Tryb manualny i wciśnij OK. Kiedy fioletowa kontrolka grilla przestanie migać, umieść warzywa na ruszcie i zamknij pokrywę.

Grilluj warzywa w partiach po 5 minut albo do momentu aż zmiękną i zrumienią się. Kolejne partie zgrillowanych warzyw przykryj folią aluminiową.

W międzyczasie wlej ocet jabłkowy do pozostałej w misce resztki marynaty. Gdy wszystkie warzywa zostaną zgrillowane, wrzuć je do miski i wymieszaj z marynatą z octem.

Podawaj z pieczonym kurczakiem lub wieprzowiną.

Świeży tymianek możesz zastąpić dwoma łyżeczkami suszonego.