Herbatniki bezglutenowe

Herbatniki bezglutenowe

Wypieki

  • 6

    Liczba osób

  • Niedrogie składniki

    Koszt

  • Łatwe

    Trudność

  • Czas przygotowania

  • Czas gotowania

  • 1H00

    recipe.details.time.rest

Składniki

  • 200 G MĄKI RYŻOWEJ
  • 120 G BRĄZOWEGO CUKRU
  • 125 G MIĘKKIEGO MASŁA
  • 3 ŻÓŁTKA
  • SKÓRKA Z 1 POMARAŃCZY
  • CUKIER PUDER

Przygotowanie

W misie z założonym ostrzem do wyrabiania umieścić mąkę ryżową, cukier, pokrojone w kostkę masło, żółtka i skórkę z pomarańczy. Miksować przez 3 minuty przy prędkości 8. Szpatułką zebrać masę ze ścianek misy i ponownie miksować przez kilka sekund. Z ciasta zrobić kulę i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć na 1 godzinę do lodówki. Nagrzać piekarnik do temperatury 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto wałkiem i szklanką wyciąć ciasteczka. Herbatniki ułożyć na blasze. Piec przez 15 minut. Po upieczeniu herbatniki powinny być miękkie – stwardnieją po ostygnięciu. Oprószyć cukrem pudrem.