Jaglanka na słodko

Jaglanka na słodko

Przekąski

  • 2

    Liczba osób

  • Tanie składniki

    Koszt

  • Bardzo łatwe

    Trudność

  • Czas przygotowania

Składniki

  • 1 szklanka kaszy jaglanej (180g)
  • 2 szklanki wody lub mleka (500ml)
  • 1 łyżka miodu do posłodzenia wody lub mleka na jaglankę
  • 5 truskawek
  • 1 gruszka
  • 1 jabłko
  • garść orzechów włoskich

Przygotowanie

Kaszę ugotuj według wskazówek na opakowaniu (zwykle przez 10-15 minut), pilnując by nie przywarła do dna garnka.

Gdy kasza będzie gotowa dodaj truskawki, a następnie gruszkę oraz jabłko starte na tarce o grubych oczkach.

Całość posyp orzechami.

Całość możesz dodatkowo udekorować dowolnymi owocami.

Smakuje najlepiej z herbatą z rozmarynem.

Proporcje możesz zmieniać według upodobań z zachowaniem zasady, że na każdą szklankę kaszy przypadają dwie szklanki wody lub mleka.