Jajko w koszulce z warzywami i domowym majonezem

Jajko w koszulce z warzywami i domowym majonezem

Przekąski

  • 1

    Liczba osób

  • Niedrogie składniki

    Koszt

  • Łatwe

    Trudność

  • Czas przygotowania

Składniki

  • 1 litr wody
  • 1-2 łyżki octu spirytusowego 10%
  • 1 jajko
  • 10g koziego serka twarogowego
  • 8 czarnych oliwek
  • 1 łyżka niełuskanego sezamu
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • mix sałat
  • 1 łyżka domowego majonezu
  • czosnek
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

Do miski wsyp sałatę, oliwki, ziarna sezamu i słonecznika, a na wierzch pokruszony lub pokrojony serek.

W garnuszku zagrzej wodę, dodaj ocet spirytusowy.

Gdy woda zacznie wrzeć, wbij jajko, poczekaj aż odbije się od dna i gotuj do całkowitego ścięcia białka, około 3 minut.

Jajko wyłóż na sałatę i udekoruj majonezem.

Domowy majonez:

Dodaj żółtko oraz pozostałe składniki do pojemnika do majonezu i zmiksuj wszystko przez 10 sekund blenderem ręcznym Tefal Infiny Force z przystawką do majonezu i sosów.

Majonez dopraw według uznania np. dodając do niego wyciśnięty ząbek czosnku.