Kasza pęczak z burakiem, kozim serem i orzecham

Kasza pęczak z burakiem, kozim serem i orzecham

Dania główne

  • 3

    Liczba osób

  • Niedrogie składniki

    Koszt

  • Łatwe

    Trudność

  • Czas przygotowania

Składniki

  • 200g kaszy pęczak
  • 2 duże buraki
  • 1 cebula szalotka
  • 1 ząbek czosnku|1/3 pęczka świeżego tymianku
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki serka Philadelphia lub mascarpone
  • 500ml wody|1/3 selera
  • 1 pietruszka
  • 1 marchewka
  • 1/2 pora
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • sól
  • garść orzechów laskowych
  • 1/2 koziej roladki
  • kilka listków świeżego tymianku

Przygotowanie

Umyj i obierz wrzywa na bulion.

Włóż do garnka, wlejwodę i dodaj przyprawy.

Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 40 minut.

Buraki obierz, pokrój w 2 cm talarki

Kaszę opłucz na sicie o drobnych oczkach.

Do wnętrza parowaru nalej wodę, kaszę umieść w szklanych pojemniczkach zalewając ją zimną wodą.

Krążki buraków ułóż na 2 tackach i złóż parowar.

Nastaw parowar na 25 minut

Po tym czasie zdejmij poziom ze szklanymi kubeczkami w których jest kasza oraz buraki z tacek i pokrój je w kostkę.

Obierz i posiekaj szalotkę i czosnek.

Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę i podsmaż przez ok. 5 minut na wolnym ogniu.

Po tym czasie wrzuć buraki, ugotowaną kaszę i wlej bulion.

Całość gotuj ok. 10 minut do momentu, aż kasza wchłonie wodę z bulionu.

Dodaj serek, zioła i przyprawy.

Podawaj na talerzu wraz z plastrami koziej roladki, orzechami i listkami świeżego tymianku.