Kebaby z przegrzebków i krewetek

Kebaby z przegrzebków i krewetek

Dania główne

  • 4

    Liczba osób

  • Drogie składniki

    Koszt

  • Trudne

    Trudność

  • Czas przygotowania

  • Czas gotowania

Składniki

  • 12 dużych tropikalnych krewetek
  • 16 przegrzebków
  • 2 szalotki
  • 2 łyżki oliwy
  • 120g masła
  • 4 łyżki białego wina
  • 4 kapelusze grzybowe
  • kilka kropel pastisa (anyżówki)
  • sól i pieprz

Przygotowanie

Marynować przegrzebki i krewetki w zaprawie z oliwy, cebuli, soli i pieprzu przez godzinę. Alternatywnie nadziać przegrzebki i krewetki, a na końcu kapelusze grzybów na pręt do kebaba.

Ułożyć kebaby w 2 misach parowaru, obkładając dookoła grzybami i gotować przez 6 to 8 minut.

Do garnka z białym winem włożyć szalotkę i gotować na średnim ogniu, aż pozostanie połowa wina, dodać masło. Doprawić. Dodać kilka kropli pastisa.

Podawać z masłem anyżkowym.