Kotlety jagnięce w ziołowej panierce

Kotlety jagnięce w ziołowej panierce

Z grilla

  • 4

    Liczba osób

  • Niedrogie składniki

    Koszt

  • Łatwe

    Trudność

  • Czas przygotowania

Składniki

  • garść drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego rozmarynu
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego tymianku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • po ¾ łyżeczki soli i pieprzu
  • 4 wyciśnięte ząbki czosnku
  • 8 kotletów jagnięcych (ok. 750 g)

Przygotowanie

Wymieszaj pietruszkę, rozmaryn i tymianek. Dodaj oliwę, musztardę, sól, pieprz oraz czosnek i wymieszaj na gładką pastę. Następnie pokryj nią równomiernie kotlety.

Włącz OptiGrill, wybierz program Kiełbaski/Wieprzowina i wciśnij OK. Kiedy fioletowa kontrolka grilla przestanie migać, umieść mięso na ruszcie i zamknij pokrywę.

Grilluj do momentu, w którym kontrolka wskaże oczekiwany stopień wysmażenia mięsa: żółty – krwiste; pomarańczowy – średnio wysmażone lub czerwony – dobrze wysmażone. Kotlety połóż na talerzu i przykryj folią aluminiową. Pozwól, by mięso odpoczęło 5 minut przed podaniem.

Kotlety z jagnięciny podawaj jako danie główne z młodymi ziemniaczkami i grillowanymi warzywami lub solo jako przekąskę.

Aby danie wyglądało bardziej wykwintnie, poproś rzeźnika, aby oczyścił część wystających kości z mięsa.