Kotlety schabowe z ananasem i sosem sweet chilli

Kotlety schabowe z ananasem i sosem sweet chilli

Z grilla

  • 4

    Liczba osób

  • Niedrogie składniki

    Koszt

  • Łatwe

    Trudność

  • Czas przygotowania

Składniki

  • 75 ml keczupu
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka słodkiego sosu chili
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 2 wyciśnięte ząbki czosnku
  • po ¾ łyżeczki soli i pieprzu
  • 4 kotlety wieprzowe bez kości, ok. 175 g każdy, o grubości ok. 2,5 cm
  • 4 plastry ananasa
  • garść posiekanej świeżej kolendry
  • ćwiartki limonki

Przygotowanie

W rondelku wymieszaj keczup, brązowy cukier, sos chili, sos Worcestershire, kmink i czosnek. Postaw na ogniu i zagotuj; odstaw na bok. Posyp kotlety z obu stron solą i pieprzem. Następnie posmaruj kotlety częścią przygotowanej wcześniej marynaty, resztę zostaw na później.

Włącz OptiGrill, wybierz program Kiełbaski/Wieprzowina i wciśnij OK. Kiedy fioletowa kontrolka grilla przestanie migać, umieść kotlety na ruszcie i zamknij pokrywę.

Grilluj do momentu, w którym kontrolka wskaże oczekiwany stopień wysmażenia mięsa: pomarańczowy – średnio wysmażone albo czerwony – dobrze wysmażone. Kotlety połóż na talerzu i przykryj folią aluminiową. Odstaw na 5 minut. Tymczasem pozostałą marynatą posmaruj plastry ananasa.

Wybierz program Tryb manualny i wciśnij OK. Kiedy fioletowa kontrolka grilla przestanie migać, umieść ananasa na ruszcie i zamknij pokrywę.

Grilluj przez 3-5 minut. Następnie plastry ananasa ułóż na kotletach, a całość posmaruj pozostałą marynatą. Posyp kolendrą i podawaj z ćwiartkami limonki.

Aby uzyskać większą ostrość dania, zamień słodki sos chili na ostry sos chili.

Do przyrządzenia potrawy możesz równie dobrze użyć ananasa świeżego, jak i z puszki.