Krem truskawkowo-śmietankowy

Krem truskawkowo-śmietankowy

Desery

  • 6

    Liczba osób

  • Tanie składniki

    Koszt

  • Bardzo łatwe

    Trudność

  • Czas przygotowania

  • 2H00

    recipe.details.time.rest

Składniki

  • 400 G TRUSKAWEK
  • 250 ML ŚMIETANY KREMÓWKI 36%
  • 2 ŁYŻKI ŻELATYNY
  • 100 G CUKRU PUDRU
  • KILKA LISTKÓW MIĘTY

Przygotowanie

Truskawki umyj i oczyść z szypułek. 300 g truskawek umieść w misie wyposażonej w ostrze tnące. Miksuj przez 1 minutę przy prędkości 10. Masę truskawkową przełóż do innego naczynia. Pozostałe 100 g truskawek pokrój na małe kawałki. Żelatynę rozpuść w 4-5 łyżkach gorącej wody. Śmietanę ubijaj w misie wyposażonej w trzepaczkę przez 4 minuty 30 sekund przy prędkości 6. Pod koniec ubijania przez otwór w pokrywie stopniowo dodawaj cukier. Do ubitej śmietany dodawaj powoli sos z truskawek. Wlej ciepłą żelatynę, cały czas ubijając masę. Szpatułką wmieszaj delikatnie kawałki truskawek. Przygotowaną masę przełóż do miseczek i wstaw do lodówki na 2 godziny.