Krokiety z ryżem i mozzarellą

Krokiety z ryżem i mozzarellą

Przystawki

  • 6

    Liczba osób

  • Niedrogie składniki

    Koszt

  • Średniej trudności

    Trudność

  • Czas przygotowania

  • Czas gotowania

Składniki

  • 300 G RYŻU ARBORIO
  • 1 SZALOTKA
  • 100 ML OLIWY Z OLIWEK
  • 80 ML BIAŁEGO WINA
  • 100 ML PRZECIERU POMIDOROWEGO (TYPU PASSATA)
  • 900 ML BULIONU DROBIOWEGO
  • 1 JAJKO + 2 JAJKA
  • 30 G PARMEZANU
  • 125 G MOZZARELLI
  • 100 G BUŁKI TARTEJ
  • 100 G MĄKI
  • SÓL
  • PIEPRZ

Przygotowanie

Szalotkę obrać i grubo pokroić. Umieścić w misie z założonym ostrzem tnącym i miksować przez 10 sekund przy prędkości 11. Ostrze zastąpić mieszadłem. Dodać oliwę z oliwek i uruchomić program Slow Cook P1 na 7 min. (bez zatyczki w pokrywie). Gdy minutnik będzie pokazywał, że do końca programu pozostały 4 minuty, dodać ryż. Gdy minutnik będzie pokazywał 1 minutę do końca, dodać białe wino i przecier pomidorowy. Po zakończeniu gotowania dodać bulion drobiowy, doprawić solą i pieprzem i na 25 minut uruchomić program Slow Cook P3 (bez zatyczki). Całość przełożyć do innego naczynia do ostygnięcia. Do ryżu dodać 1 jajko oraz parmezan i wymieszać. Mozarellę pokroić w kostkę o grubości 1 cm. Ryż uformować w kulki z kawałkiem mozarelli w środku. Każdą kulkę obtoczyć w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smażyć przez 5 minut w głębokim tłuszczu w temperaturze 180°C. Krokiety powinny być dobrze zrumienione.