Lekkie risotto z oliwą, szynką i groszkiem

Lekkie risotto z oliwą, szynką i groszkiem

Dania główne

  • 4

    Liczba osób

  • Niedrogie składniki

    Koszt

  • Średniej trudności

    Trudność

  • Czas przygotowania

  • Czas gotowania

  • yes

    Pysznie i zdrowo &

Pysznie i Zdrowo
Wartość odżywcza 

W kuchni stawiamy na smaczne, zdrowe i proste do

Składniki

  • 280 g ryżu carnaroli
  • 40 g gotowanej szynki
  • 20 g/1 łyżka stołowa oliwy z oliwek extra virgin
  • 200 g groszku
  • 90 g sera Parmigiano
  • Reggiano
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • drobnoziarnista sól

Przygotowanie

Umieścić oliwę w odpowiedniej części frytkownicy; podgrzewać przez około 3 minuty.

Dodać ryż i podsmażać go przez 2 minuty, dodać szynkę pokrojoną w kostkę i podsmażać przez kolejne 2 minuty.

Wlać bulion i gotować przez około 15 minut. Pod koniec gotowania dodać łuskany groszek, trochę oliwy i parmezan. Podawać.