Lucjan z pomidorami i oliwną marynatą

Lucjan z pomidorami i oliwną marynatą

Z grilla

  • 4

    Liczba osób

  • Niedrogie składniki

    Koszt

  • Łatwe

    Trudność

  • Czas przygotowania

Składniki

  • garść drobno posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 3 wyciśnięte ząbki czosnku
  • po ¾ łyżeczki soli i pieprzu
  • 4 filety z lucjana, po ok. 150 g

Przygotowanie

Natkę pietruszki wymieszaj z sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, octem i czosnkiem, a następnie podziel na dwie równe porcje. Weź połowę soli i pieprzu i posyp fi lety z obu stron. Następnie weź jedną porcję marynaty i posmaruj nią fi lety. Pozostałą część marynaty wymieszaj z pomidorami, oliwkami, skórką z cytryny, solą i pieprzem; odstaw na bok.

Włącz OptiGrill, wybierz program Ryby/Owoce morza i wciśnij OK. Kiedy fioletowa kontrolka grilla przestanie migać, umieść fi lety na ruszcie i zamknij pokrywę.

Grilluj do momentu, w którym kontrolka zmieni swój kolor na pomarańczowy. Filety podawaj z pomidorową salsą.

Lucjana podawaj z fasolką szparagową lub groszkiem cukrowym oraz długoziarnistym ryżem.

Szczelnie zamknięta marynata może być przechowywana w lodówce do 3 dni.