Majonez

Majonez

Sosy

  • 4

    Liczba osób

  • Tanie składniki

    Koszt

  • Bardzo łatwe

    Trudność

  • Czas przygotowania

Składniki

  • 1 żółtko
  • 1-2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżka octu winnego
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • Świeżo zmielony pieprz
  • Szczypta soli
  • Pół łyżeczki cukru

Przygotowanie

Wbij żółtko do pojemnika. Dodaj musztardę (np. Dijon), ocet i przyprawy. Dodaj olej korzystając z miarki na pojemniku. Umieść blender z końcówką do majonezu w pojemniku tak, by końcówka dotykała dna. Ustaw maksymalną prędkość i włącz funkcję Turbo. Po ok. 5 sekundach możesz lekko podnieść blender, nie przerywając blendowania, by dokładnie wymieszać wszystkie składniki i uzyskać jednolitą konsystencję. Miksuj składniki przez kolejne 5 sekund. Maksymalny czas blendowania:30 sekund. Aby uzyskać doskonały majonez według naszego przepisu, końcówka do majonezu musi być zawsze używana z pojemnikiem Mayonnaise Success.