Naleśniki kokosowe (bezglutenowe)

Naleśniki kokosowe (bezglutenowe)

Przekąski

  • 4

    Liczba osób

  • Niedrogie składniki

    Koszt

  • Średniej trudności

    Trudność

  • Czas przygotowania

Składniki

  • pół szklanki mąki kokosowej
  • 5 jajek
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • ok. 250 ml mleka (krowie 2% lub kokosowe)
  • 1/4 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • syrop klonowy
  • 1 łyżeczka pasty z ziarenek wanilii
  • świeże owoce
  • 150 ml śmietany kremówki 30%
  • pół łyżeczki masła

Przygotowanie

W pojemniku od blendera lub misce wymieszaj jajka, olej kokosowy oraz 2 łyżki syropu klonowego.

Dodaj ok. 3/4 mleka, pastę z ziarenek wanilii i dajej mieszaj.

Wsyp mąkę z wmieszaną sodą i solą, wymieszaj

Jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta dodaj pozostałą część mleka i jeszcze raz wymieszaj, by uzyskać jednolitą masę.

Ciasto powinno przypominać dość gęstą śmietanę, ale powinno też bez problemu ściekać z łyżki

Na patelni rozgrzej odrobinę masła (tylko przed smażeniem pierwszej tury placków)

Wylewaj po ok. pół łyżki ciasta w kilka miejsc formując okręgi. Przykryj pokrywką i poczekaj ok. 2-3 minut, aż placki ładnie się zezłocą

Przekręć placki na drugą stronę i smaż jeszcze przez moment - ponownie pod przykryciem.

Naleśniki podawaj z małym kleksem bitej śmietany, wcześniej ubitej na sztywno i schłodzonej w lodówce, a także z dużą ilością owoców. Dodatkowo posyp naleśniki płatkami kokosa i delikatnie polej syropem klonowym.

Z przepisu otrzymasz ok. 20 naleśników o średnicy 5-6 cm.

Placki smaż na dość niskim ogniu. Po uformowaniu trzeba je koniecznie przykryć pokrywką, aby wyrosły.