Omlet z warzywami i koktajl truskawkowy w wersji light

Omlet z warzywami i koktajl truskawkowy w wersji light

Przekąski

  • 1

    Liczba osób

  • Niedrogie składniki

    Koszt

  • Łatwe

    Trudność

  • Czas przygotowania

Składniki

  • 2 żółtka
  • 4 białka
  • 1 pomidor
  • 1 łyżkę pokrojinej czerwonej papryki
  • 1 łyżkę pokrojonej żółtej papryki
  • 2 łyżki pokrojonej cukinii
  • szczypiorek
  • 1 łyżeczka masła
  • rukola
  • kiełki
  • szczypta soli
  • kilka pomidorków koktajlowych

Przygotowanie

Wbij do pojemnika od blendera żółtka i białka i dodaj szczyptę soli.

Ubijaj za pomocą blendera ręcznego korzystając z funkcji "turbo" przez 5 sekund.

Pokrój warzywa na drobną kostkę, posiekaj szczypiorek.

Masę jajeczną delikatnie wymieszaj z warzywami, a następnie przełóż na wcześniej rozgrzaną patelnię z rozpuszczonym masłem.

Smaż na wolnym ogniu ok. 5 minut.

Usmażony omlet przekrój na ćwiartki

Jedną z części ułóż na talerzu, przełóż kiełkami i przykryj drugą częścią omleta.

Na wierzchu ułóż rukolę z pomidorkami koktajlowymi

Do pojemnika od blendera dodaj truskawki, jogurt naturalny i miód. Całość blenduj ok. 2 minuty.

Omlet podawaj z koktajlem owocowym.