Orzechowe pancakes z borówkami i syropem klonowym

Orzechowe pancakes z borówkami i syropem klonowym

Przekąski

  • 3

    Liczba osób

  • Niedrogie składniki

    Koszt

  • Łatwe

    Trudność

  • Czas przygotowania

Składniki

  • 100 g mąki pszennej
  • 60g orzeszków ziemnych
  • 100ml mleka
  • 1 mały kubeczek (165g) jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta sody
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 3 czubate łyżki masła
  • borówki amerykańskie
  • 1 łyżka jogurtu greckiego lub gęstej śmietany
  • syrop klonowy

Przygotowanie

Owoce przełóż na sitko i umyj pod bieżącą wodą.

W blenderze zmiel orzeszki do konsystencji mączki.

W misce wymieszaj mąkę, zmielone orzeszki, sodę, sól, cukier i proszek do pieczenia.

Następnie wbij do miski jajko, dodaj masło, wlej jogurt, mleko i dodaj garść borówek. Wymieszaj wszystko za pomocą łyżki.

Następnie rozgrzej patelnię i wkładaj na nią porcjami placuszki.

Gdy na ich wierzchu ujrzysz „bąbelki”, trzeba odwrócić je na drugą stronę.

Przed zjedzeniem udekoruj je jogurtem, świeżymi owocami i polej syropem klonowym.