Pasztet z kurczaka z porto

Pasztet z kurczaka z porto

Przystawki

  • 6

    Liczba osób

  • Drogie składniki

    Koszt

  • Łatwe

    Trudność

  • Czas przygotowania

  • Czas gotowania

  • 2H00

    recipe.details.time.rest

Składniki

  • 300 G WĄTRÓBKI Z KURCZAKA
  • 50 G SZALOTKI
  • 160 G MIĘKKIEGO MASŁA
  • 50 ML PORTO
  • 100 ML GĘSTEJ KWAŚNEJ ŚMIETANY TYPU "CRÈME FRAÎCHE"
  • SÓL
  • PIEPRZ

Przygotowanie

Szalotki obrać i umieścić w misie z założonym ostrzem tnącym. Miksować przez 10 sekund przy prędkości 12. Zamienić ostrze na mieszadło. Dodać 20 g masła, porto i wątróbkę. Uruchomić program Slow Cook P1 na 12 minut. Gdy program się skończy, odsączyć wątróbkę i opłukać misę w zimnej wodzie. Zastąpić mieszadło ostrzem tnącym, dodać wątróbkę, pozostałe masło oraz śmietanę. Doprawić solą i pieprzem, a następnie miksować przez 30 sekund przy prędkości 12. Korzystając ze szpatułki, zebrać masę ze ścianek misy. Znowu miksować przez 10 sekund (dla uzyskania bardzo gładkiej konsystencji, zmiksować jeszcze raz). Przełożyć masę do formy na pasztet i włożyć do lodówki na min. 2 godziny przed podaniem.