Pesto

Pesto

Przystawki

  • 4

    Liczba osób

  • Tanie składniki

    Koszt

  • Bardzo łatwe

    Trudność

  • Czas przygotowania

Składniki

  • 80 G LISTKÓW BAZYLII
  • 3 ZĄBKI CZOSNKU
  • 50 G PARMEZANU
  • 50 G ORZESZKÓW PINIOWYCH
  • 200 ML OLIWY Z OLIWEK
  • SÓL
  • PIEPRZ

Przygotowanie

Ząbki czosnku obrać. Wszystkie składniki umieścić w misie z założonym ostrzem tnącym. Miksować przez 10 sekund przy prędkości 12. Korzystając ze szpatułki, zebrać pesto ze ścianek na środek misy. Ponownie miksować przez 10 sekund (jeśli chcemy uzyskać bardzo gładką konsystencję, czynność powtórzyć). Pesto przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce.