Pieczony łosoś w sosie pomarańczowym z prażonymi migdałami

Pieczony łosoś w sosie pomarańczowym z prażonymi migdałami

Dania główne

  • 2

    Liczba osób

  • Niedrogie składniki

    Koszt

  • Łatwe

    Trudność

  • Czas przygotowania

Składniki

  • 500g łososia|łyżka kurkumy
  • pieprz
  • sól
  • 1,5 pomarańczy
  • pół cebuli
  • 3 plasterki imbiru
  • ⅓ papryczki chill
  • mąka ziemniaczana
  • łyżka oliwy z oliwek
  • ½ awokado
  • pomidorki koktaliowe
  • ½ cebuli
  • rucola
  • łyżka miodu
  • łyżka soku z cytryny
  • bazylia

Przygotowanie

Umyj łososia, następnie natrzyj go solą, pieprzem oraz kurkumą. Wstaw do parowaru na 15 minut.

Do małego rondelka wlej oliwę z oliwek, następnie dodaj drobno pokrojoną cebulę, imbir, papryczkę chilli. Pozostaw na chwilę. Po 2 minutach dodaj kurkumę i wyciśnięty sok z pomarańczy. Gotuj przez 3 minuty, a następnie użyj blendera (na najniższej prędkości) aby uzyskać gładką konsystencję. Na koniec, aby zagęścić sos, dodaj łyżeczkę mąki ziemniaczanej.

Do małej miseczki wlej wyciśnięty sok z cytryny, następnie dodaj miód. Wymieszaj. Aby uzyskać niepowtarzalny smak dodaj sól, pieprz oraz bazylię. Na koniec wymieszaj i polej sałatkę.

Dodatkowo na rozgrzaną patelnię wsyp migdały i smaż je przez 2 minuty.

Polej łososia sosem i posyp migdałami. Podawaj z sałatką.