Piernikowe cupcake bez cukru bez mąki bez tłuszczu

Piernikowe cupcake bez cukru bez mąki bez tłuszczu

Desery

  • 10

    Liczba osób

  • Drogie składniki

    Koszt

  • Bardzo łatwe

    Trudność

  • Czas przygotowania

Składniki

  • 500g ciecierzycy gotowanej lub z puszki/słoika
  • 5 jaj
  • 30g amarantusa ekspandowanego
  • 130g ksylitolu
  • 30g posiekanych migdałów
  • 4 łyżki przyprawy do piernika
  • 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia np. bezglutenowego
  • 15 kropel stewii w płynie

Przygotowanie

Ciecierzycę zblenduj razem z jajkami i proszkiem do pieczenia. Do masy dodaj przyprawę, zmielony na puder ksylitol, stewię i wymieszaj dalej łyżką. Na koniec do masy dodaj migdały i amarantus. Wymieszaj i wyłóż do silikonowych foremek.

Piecz 25-30 minut, do zarumienienia się wierzchu. Wyjmij babeczki z foremek jeszcze ciepłe - wtedy najlepiej odchodzą od foremek.

Możesz użyć bezglutenowego proszku do pieczenia, ponieważ nie pozostawia specyficznego posmaku, typowego dla proszku.

Z przepisu uzyskasz 50 cupcakesów. To niecałe 50kcal na każdą babeczkę.

Babeczki w niczym nie ustępują wypiekom z białej mąki i cukru. Są przygotowane z węglowodanów złożonych, bogatych w wartości odżywcze - ten wypiek dostarczy zdrowia, energii, nasyci, ponieważ nie ma ani grama tłuszczu czy zbędnych kalorii w postaci bezwartościowego cukru. Użyty w przepisie ksylitol jest słodki, ale odgrzybiający i dobroczynny dla zębów.