Pierożki Samosas

Pierożki Samosas

Przystawki

  • 4

    Liczba osób

  • Niedrogie składniki

    Koszt

  • Łatwe

    Trudność

  • Czas przygotowania

  • Czas gotowania

Składniki

  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka tartego imbiru
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 200 g chudej wołowiny
  • 1 pomidor
  • 50 g  groszku
  • sól
  • gotowe ciasto na pierogi
  • olej

Przygotowanie

Zemleć wołowinę, cebulę, pomidory i groszek. Przyrumienić cebulę w oleju, dodać czosnek, imbir, curry, wołowinę, pomidory i sól. Dusić, mieszając przez 5 minut. Pozostawić do ostygnięcia.

Rozwałkować ciasto na grubość 5 mm. Wycisnąć placki o średnicy 8 cm. Na środku każdego placka umieścić łyżkę nadzienia, zawinąć i ścisnąć brzegi tak, aby farsz nie wypłynął podczas smażenia.

Smażyć w głębokim tłuszczu przez 3 min. Odsączyć i podawać na gorąco.