Piersi z kurczaka ze szpinakiem i świeżym kozim serem

Piersi z kurczaka ze szpinakiem i świeżym kozim serem

Dania główne

  • 4

    Liczba osób

  • Niedrogie składniki

    Koszt

  • Łatwe

    Trudność

  • Czas przygotowania

  • Czas gotowania

  • yes

    Pysznie i zdrowo &

Pysznie i Zdrowo
Wartość odżywcza 

W kuchni stawiamy na smaczne, zdrowe i proste do

Składniki

  • 4 piersi z kurczaka bez kości i skóry
  • 120 g świeżego koziego sera do smarowania
  • 1 łyżka śmietany z niską zawartością tłuszczu
  • 1 łyżka świeżej, posiekanej mięty
  • 8 dużych liści szpinaku
  • drewniane wykałaczki
  • sól i pieprz

Przygotowanie

Każdą pierś z kurczaka umieść pomiędzy dwoma arkuszami foli kuchennej i ubij możliwie najcieniej, jednak nie powodując rozerwania mięsa. Przekroić każdą z piersi na pół w poprzek. Wymieszać świeży kozi ser ze śmietaną i miętą. Przyprawić solą i pieprzem. Rozsmarować ser z dodatkami na każdej piersi z kurczaka. Umieścić pierś na liściu szpinaku i zrolować; spiąć roladkę wykałaczką, aby się nie rozwinęła. Umieścić w koszu nr 1.

Gotować na parze przez 15 minut wraz z przystawką i deserem.

Rozłożyć kurczaka na talerzach i wyjąć wykałaczki.