Pikantne włoskie panini z grillowanymi warzywami

Pikantne włoskie panini z grillowanymi warzywami

Z grilla

  • 4

    Liczba osób

  • Tanie składniki

    Koszt

  • Bardzo łatwe

    Trudność

  • Czas przygotowania

Składniki

  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • po ¾ łyżeczki soli i pieprzu
  • 4 wyciśnięte ząbki czosnku
  • 1 cukinia, pokrojona w plastry o grubości 1 cm
  • 1 czerwona papryka, pokrojony w paski
  • ½ małej czerwonej cebuli, pokrojonej w krążki
  • 50 ml pesto z bazylii lub suszonych pomidorów
  • 8 kromek świeżego włoskiego chleba, grubości ok. 1 cm
  • łyżka marynowanych ostrych papryczek
  • 4 łyżki startego sera parmesan lub mozzarella

Przygotowanie

W misce wymieszaj oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, czosnek, dopraw solą i pieprzem. Dodaj cukinię, paprykę i cebulę, dobrze wymieszaj, aby obtoczyły się w marynacie.

Włącz OptiGrill, wybierz program Tryb manualny i wciśnij OK. Kiedy fioletowa kontrolka grilla przestanie migać, umieść warzywa na ruszcie i zamknij pokrywę.

Warzywa grilluj partiami przez 3-5 minut bądź do momentu aż będą przypieczone. Pesto rozprowadź na czterech kromkach chleba, ułóż na nich grillowane warzywa, marynowane papryczki i posyp serem. Przykryj pozostałymi kromkami chleba.

Wybierz program Kanapki/Panini i wciśnij OK. Kiedy fioletowa kontrolka grilla przestanie migać, umieść dwie kanapki na ruszcie i zamknij pokrywę. Grilluj do momentu, w którym kontrolka zmieni swój kolor na pomarańczowy. Czynność powtórz z pozostałymi kanapkami.

Dla wzmocnienia smaku, dodaj więcej ostrych papryczek lub kilka plasterków ostrego, włoskiego salami. Jeśli zrezygnujesz z papryczek, uzyskasz łagodniejszy smak.

Testuj nowe smaki za każdym razem zmieniając rodzaj sera. Spróbuj ser szwajcarski, kozi czy gorgonzolę.