Pizza Regina

Pizza Regina

Dania główne

  • 4

    Liczba osób

  • Niedrogie składniki

    Koszt

  • Łatwe

    Trudność

  • Czas przygotowania

  • Czas gotowania

Składniki

  • 20 G ŚWIEŻYCH DROŻDŻY (LUB 10 G SUSZONYCH)
  • 400 G MĄKI
  • 1 ŁYŻECZKA SOLI
  • 3 ŁYŻKA OLIWY Z OLIWEK
  • 4 PLASTRY SZYNKI
  • 6-8 PIECZAREK
  • 250 G SERA MOZZARELLA
  • 200 ML PRZECIERU POMIDOROWEGO (TYPU PASSATA)
  • 1 ŁYŻECZKA OREGANO

Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 240°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. W misie z założonym ostrzem do wyrabiania umieścić 250 ml letniej wody i drożdże. Uruchomić program Pastry P1. Po 30 sekundach dodać mąkę, sól i oliwę z oliwek. Plastry szynki pokroić na cztery części. Pieczarki pokroić w cienkie plastry, a mozzarellę w kostkę. Po zakończeniu programu rozwałkować ciasto na blasze wyłożonej papierem. Rozsmarować przecier pomidorowy na cieście i posypać oregano. Ułożyć mozzarellę, szynkę i pieczarki. Skropić niewielką ilością oliwy. Piec przez około 15 minut. Przed podaniem pizzę udekorować listkami bazylii.