Polędwica wołowa z grzybami i serem pleśniowym

Polędwica wołowa z grzybami i serem pleśniowym

Z grilla

  • 4

    Liczba osób

  • Drogie składniki

    Koszt

  • Łatwe

    Trudność

  • Czas przygotowania

Składniki

  • 4 steki z polędwicy wołowej po 150 g
  • po 1 łyżeczce soli i pieprzu
  • 1 łyżka masła
  • 250 g pokrojonych pieczarek
  • 2 wyciśnięte ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • garść drobno posiekanej natki pietruszki
  • 30 g sera z niebieską pleśnią, pokruszonego

Przygotowanie

Steki osusz ręcznikiem papierowym i posyp solą i pieprzem (po ½ łyżeczki).

Włącz Optigrill, wybierz program Czerwone mięso i wciśnij OK. Kiedy fioletowa kontrolka grilla przestanie migać i usłyszysz sygnał dźwiękowy, umieść steki na ruszcie i zamknij pokrywę.

Grilluj do momentu, w którym kontrolka wskaże oczekiwany stopień wysmażenia mięsa: żółty – krwiste; pomarańczowy – średnio wysmażone albo czerwony – dobrze wysmażone. Gotowe steki połóż na talerzu; przykryj folią aluminiową. Pozwól by mięso odpoczęło 5 minut zanim je podasz.

W międzyczasie, rozpuść masło na dużej patelni ustawionej na średnim ogniu. Dodaj grzyby, czosnek, tymianek i pozostałą sól i pieprz. Gotuj, mieszając od czasu do czasu, przez 5 minut lub do czasu aż grzyby się przyrumienią i będą miękkie. Wymieszaj z octem balsamicznym. Zdejmij z ognia i dodaj natkę pietruszki. Steki podawaj udekorowane grzybami i pokruszonym serem pleśniowym.

Puszyste purée ziemniaczane i delikatnie chrupiąca fasolka szparagowa są idealnym uzupełnieniem tego prostego, ale eleganckiego dania.

Rostbef to bardzo chudy kawałek wołowiny i może stać się suchy, gdy będzie przesmażony. Aby uzyskać najlepszy efekt, nie przekraczaj średniego stopnia wysmażenia.