Polędwiczka wieprzowa ze zmiażdżonymi ziarnami pieprzu i sosem madera

Polędwiczka wieprzowa ze zmiażdżonymi ziarnami pieprzu i sosem madera

Dania główne

  • 5

    Liczba osób

  • Niedrogie składniki

    Koszt

  • Łatwe

    Trudność

  • Czas przygotowania

  • Czas gotowania

Składniki

  • 600 g polędwiczki wieprzowej
  • 7 zmiażdżonych ziaren pieprzu
  • 200 ml tłustej śmietany
  • 50 ml (3 łyżki) sosu madera
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • sól

Przygotowanie

Pokroić polędwiczkę wieprzową na 10 części. Posypać zmiażdżonymi ziarnami pieprzu i solą. Gotować w misie do gotowania na parze przez 15 minut.

W międzyczasie przygotować sos. Umieścić wszystkie składniki sosu na patelni i dobrze wymieszać. Pięć minut przed końcem gotowania delikatnie podgrzać sos.

Ułożyć polędwiczki wieprzowe na ciepłym talerzu i polać sosem.