Powidła śliwkowe

Powidła śliwkowe

Desery

  • 4

    Liczba osób

  • Tanie składniki

    Koszt

  • Bardzo łatwe

    Trudność

  • Czas przygotowania

  • Czas gotowania

Składniki

  • 500 G ŚLIWEK WĘGIEREK (ŚWIEŻYCH LUB MROŻONYCH)
  • 75 G CUKRU
  • 1/2 ŁYŻECZKI CYNAMONU

Przygotowanie

Śliwki umyj, przekrój na pół i wypestkuj (jeśli używasz świeżych owoców). Owoce i cukier włóż do misy wyposażonej w mieszadło i nastaw program Slow Cook P2 na 2 godziny. Po upływie jednej godziny, wyjmij zatyczkę z pokrywy, aby pozwolić powidłom lepiej odparowywać. Dodaj cynamon. Gorące powidła przelej do wyparzonych i starannie wytartych słoików. Przechowuj w temperaturze pokojowej, a po otwarciu w lodówce.